Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH

Potvrđena prvostepena presuda Goranu Sariću: Oslobođen od optužbe da je počinio genocid

Hronika13.12.18, 13:50h

Potvrđena prvostepena presuda Goranu Sariću: Oslobođen od optužbe da je počinio genocid
Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno su dostavili branioci optuženog, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana i prvostepena presuda u cijelosti potvrdi

 

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu protiv optuženog Gorana Sarića donijelo presudu kojom se žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 16.02. ove godine, potvrđuje. 

 

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 16. februara optuženi Goran Sarić je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo genocid. Optuženi je oslobođen dužnosti naknade troškova krivičnog postupka. 

 

Istom presudom oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu. 

 

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog povrede Krivičnog zakona, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa na kojem će se otkloniti povrede krivičnog postupka, ponoviti dokazi usljed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, nakon čega će sud, pravilnom primjenom zakona, optuženog Gorana Sarića oglasiti krivim za krivično djelo genocid i izreći mu kaznu u skladu sa zakonom. 

 

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno su dostavili branioci optuženog, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana i prvostepena presuda u cijelosti potvrdi. 

 

Na sjednici Apelacionog vijeća 24. oktobra na kojoj je postupajući tužilac istakao da u cijelosti ostaje kod izjavljene žalbe, i iznio zahtjev da se presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Branilac optuženog Sarića je izjavio da u cijelosti ostaje pri navodima iz pisanog odgovora na žalbu, saopćeno je iz Suda BiH. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!