Kazne i do 2.000 maraka

Nakon što je od stanara zatražen dokaz o vlasništu stana: Iz Ministarstva stiglo pojašnjenje

Hronika12.12.18, 19:26h

Nakon što je od stanara zatražen dokaz o vlasništu stana: Iz Ministarstva stiglo pojašnjenje
Dokument o vlasništvu dostavlja se na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika, bez obaveze upravnika da zadrži dostavljeni dokument, imajući u vidu njegovu obavezu da vodi računa o zaštiti ličnih podataka, naglašavaju iz Ministarstva

 

Nakon što su u zgradama osvanula obavještenja u kojima se traži od etažnih vlasnika da do 31. decembra dostave upraviteljima dokaz o vlasništvu stana koji posjeduju i da ako to ne učine mogu biti kažnjeni od 200 do 2.000 KM, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a su pojasnili kako su ovo upozorenje uputili s namjerom preventivnog djelovanja i upoznavanja etažnih vlasnika sa njihovom zakonskom obavezom, propisanom u članu 50. stav (9) Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

 

Istaknuli su da je dostavljanje ovog dokumenta u interesu svih etažnih vlasnika, jer na osnovu vjerodostojnih podataka iz dokumenta o vlasništvu, upravnik ispostavlja račun za uplatu naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrade, na ime stvarnog etažnog vlasnika, kao i za stvarnu korisnu površinu posebnog dijela, te kako bi upravnik u slučaju neizvršenja obaveze plaćanja, mogao utužiti zakonitog etažnog vlasnika.

 

- Dokument o vlasništvu dostavlja se na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika, bez obaveze upravnika da zadrži dostavljeni dokument, imajući u vidu njegovu obavezu da vodi računa o zaštiti ličnih podataka. Dokument (ZK izvadak, rješenje izdato od Suda, rješenje izdato od organa uprave, kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu ili drugi dokument na osnovu kojeg je lice steklo vlasništvo ili pravo raspolaganja) kojim etažni vlasnik dokazuje vlasništvo može biti neovjerena fotokopija, neslužbena kopija ZK izvatka, isprintana sa web stranice Općinskog suda u Sarajevu, bez ograničenja u smislu datuma izdavanja dokumenta, ukoliko on odražava sadašnje stanje, odnosno ukoliko nije bilo promjene vlasnika posebnog dijela, naglašavaju iz Ministarstva.

 

Također, ističu da je Ministarstvo, nakon izvršenog redovnog nadzora nad radom svih upravnika, uočilo da upravnici nemaju ažurnu i potpunu evidenciju etažnih vlasnika, što im je zakonom propisano. Potcrtavaju da je ažurnu i potpunu evidenciju moguće voditi samo na osnovu podataka iz dokumenta o vlasništvu posebnog dijela zgrade (stana, poslovnog prostora, garaže, garažnog mjesta).

 

- Precizna i potpuna evidencija etažnih vlasnika je jedan od preduvjeta da svi etažni vlasnici zgrade uplaćuju sredstva minimalne naknade na zajednički račun zgrade, te na taj način formiraju zajedničku rezervu zgrade, potrebnu za finansiranje upravljanja i održavanja zgrade, u cilju zaštite života i sigurnosti ljudi i imovine, kažu u Ministarstvu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još