FOTO/ Završena sjednica, predsjedavajući održao pres-konferenciju

Predsjedništvo usvojilo izjavu o evropskim integracijama BiH, a Dodik i Komšić usaglasili su se oko još jedne stvari...

Front12.12.18, 16:54h

Predsjedništvo usvojilo izjavu o evropskim integracijama BiH, a Dodik i Komšić usaglasili su se oko još jedne stvari...
Članovi Predsjedništva, u zajedničkoj izjavi su također izrazili opredjeljenost za to da do 31. decembra ove godine budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na prvoj sjednici u aktuelnom mandatu usvojilo zajedničku izjavu o potrebi evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

 

To je novinarima nakon sjednice izjavio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik na pres-konferenciji održanoj u njegovom kabinetu u Sarajevu.

 

Jednom od tačaka zajedničke izjave, članovi Predsjedništva su izrazili opredjeljenost da tokom njihovog mandata doprinesu ubrzanju reforskih procesa s ciljem da BiH što prije, nakon dodjele kandidatskog statusa, započne pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

 

milorad-dodik

 

- Smatramo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan podstrek provođenju svih reformi neophodnih za ispunjavanje kriterija za članstvo u Evropskoj uniji - navedeno je između ostalog u zajedničkoj izjavi.

 

Članovi Predsjedništva izjavili su također da očekuju pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Vijeća EU o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine.

 

Članovi Predsjedništva, u zajedničkoj izjavi su također izrazili opredjeljenost za to da do 31. decembra ove godine budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

 

Od ostalih tačaka dnevnog reda, članovi Predsjedništva su danas razgovarali i o situaciji u Bosni i Hercegovini vezanoj za migrante te konstatirali da je od oko 23.000 tih ljudi, značajan broj prošao kroz zemlju, a ostalo oko 3.500 do 4.000 koji su smješteni. Članovi Predsjedništva smatraju da ne treba davati azil migrantima, a da bi sveobuhvatnije sagledali situaciju vezanu za pitanje migranata, treba da raspolažu detaljnijom informacijom, zaključili su.

 

milorad-dodik

 

Predsjedništvo je danas razgovaralo i o nekoliko sporazuma, među njima sporazuma o energetskoj efikasnosti koji BiH treba da potpiše s evropskim institucijama i bankama.

 

Razgovarano je i o pitanju imenovanje jednog broja ambasadora Bosne i Hercegovine u svijetu.

 

Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatraju da jedan broj ambasadora treba razriješiti, pa je dogovoreno da za sedam dana bude pripremljena informacije o tome, kao i prijedlog imenovanja novih kadrova umjesto onih će biti opozvani.

 

Članovi Predsjedništva suglasili su se također danas da u službenu posjetu Bosni i Hercegovini treba pozvati predsjednike regionalnih zemalja.

 

Po Dodikovim riječima, Predsjedništvo je odbacilo memorandum čiji je potpisnik ambasador u Australiji, a potpisan je "da bi osigurao neke benefite za članove ambasadorove porodice".

 

Na sjednici je zaključeno i da treba odbiti pomilovanja za osobe koje su učestvovale u nekom terorističkom aktu.

 

Na novinarsko pitanje o zahtjevima za isticanje zastave Republike Srpske, Dodik je rekao da druga dva člana Predsjedništva BiH nisu za izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, ali je najavio da će u državnom parlamentu biti pokrenuta ta tema.

 

Na novinarsko pitanje je li neustavno formiranje Ministarstva za evropske integracije i međunarodne odnose Republike Srpske, odgovorio je da taj entitet ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, više od 70 posto ovlasti u vezi s tim.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još