Iz VTSV-a potvrdili

Podnesena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS

Hronika12.12.18, 14:47h

Podnesena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS
Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet „Memić“, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet

 

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, saopšteno je iz ove institucije.

 

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to:

 

tačka 22: „ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“,
tačka 23: „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.
 

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet „Memić“, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet, navode iz UDT VSTV BiH.

 

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi postupanja u istom predmetu, stoji u saoštenju.

 

Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih članom 71 Zakona o VSTV-u BiH, UDT ne može pružiti detaljnije informacije. Takođe, UDT ne može komentarisati postupak koji je u toku te moli medije za razumijevanje u ovom pogledu.

 

Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija, zaključuju iz UDT VSTV BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!