U 83. godini života

Umro Milan Sijerković, čuveni hrvatski meteorolog i omiljeno TV lice, poznat po narodnim izrekama

Hronika11.12.18, 08:16h

Umro Milan Sijerković, čuveni hrvatski meteorolog i omiljeno TV lice, poznat po narodnim izrekama
'Danas nas je napustio jedan i jedini. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto'

 


Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) objavilo je u ponedjeljak tužnu vijest: umro je jedan od najcjenjenijih hrvatskih meteorologa, Milan Sijerković.

 

- Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto, napisali su na svojoj Facebook stranici, a vijest su potvrdili i na Novoj TV, s kojom je Sijerković surađivao niz godina.

 

Milan Sijerković rodio se 5. novembra 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u penziju radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu, kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

 

- Kolega koji je mnogima od nas bio uzor radio je gotovo do zadnjeg daha, na televiziji je ostao koliko god mu je teška bolest dopuštala - govore prijatelji i kolege prognostičari Milana Sijerkovića, svima omiljenog meteorologa Dnevnika Nove TV, koji je i iza ekrana bio pravi gospodin.

 

- Prije mjesec dana pisala sam pogovor za novu Sijerovu knjigu. Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti..., napisala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar na Twitteru.

 

Sijerković je napisao stotinjak naučnih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal naučno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje. Prije dvije godine dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva.

 

Svoje prognoze često je znao začiniti pučkim izrekama u vremenu, koje je objedinio u knjizi 'Pučko vremenoslovlje'. Jedna od najčešćih koje je koristio bila je 'Sveta Kata, snijeg na vrata'.

 

- Mnogi su znali izvrtati moje pučke izreke o vremenu. Događalo se da muž i žena na potpuno drukčiji način zapišu neku moju izreku koju su čuli na televiziji. Zato sam ih objedinio u knjizi. Meni je recimo draga: ‘Božićnom jugu i tetkinom kolaču ne treba se radovati’. Jugo za Božić nije često, ali se dogodi, a tetkin kolač ipak nije toliko česta pojava, nije kao mamin. Ili recimo, evo jedne prigodne za vrijeme u proljeće: ‘Grmljavina, konjski topot i ženski plač kratko traju’, rekao je prije dvije godine za Jutarnji.

 

U jednoj od prvih reakcija nakon objave tužne vijesti Nova TV je navela da se 's velikom se tugom oprašta od svojeg dugogodišnjeg suradnika kojeg će zauvijek pamtiti kao vrhunskog stručnjaka i dragog kolegu'.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!