VIDEO/ Napetost u zraku, počeli novi protesti

Pariz pod opsadom, na nogama 90.000 policajaca: 'Napadamo Elizejsku palatu, želim uzeti Macronov skalp'

Hronika08.12.18, 13:07h

Pariz pod opsadom, na nogama 90.000 policajaca: 'Napadamo Elizejsku palatu, želim uzeti Macronov skalp'
“To je rat koja se vodi između Macrona i javnog mišljenja”, tvrdi Bernard Sananes, šef pariške agencije za istraživanje javnog mnijenja Elabe. Ankete pokazuju da je Macronov rejting trenutno rekordno nizak. Ispitanici ga prozivaju da ne sluša ljude, da ih ne poznaje, ne razumije

 

Pariška je policija objavila da je do podneva tokom prosvjeda "žutih prsluka" zaustavila i ispitala 514 osoba. Radi usporedbe, tokom prosvjeda koji su se održali prošle subote uhapšene su 272 osobe. The Guardian piše da takva taktika čini se urođuje plodom jer ove subote nema značajnijih incidenata, kao što ih je bilo prošle subote.

 

BBC piše da se kod Avenije Champs-Elysées skupilo 5.000 demonstranata te da ih je tamo dočekao policijski kordon. Policija je na demonstrante ispalila suzavac koji navodno za bazu ima karbonil hlorid. Takav se suzavac smatra jačim od onog koji je prethodno korišten tokom protesta "žutih prsluka". Među demonstrantima najviše je muškaraca između 20 i 40 godina. Osim što prema demonstrantima ispaljuje suzavac, policija im navodno i plijeni maske, koje su ponijeli ne bi li se zaštitili od potencijalnih intervencija suzavcem.

 

Pariz u subotu ujutro izgleda kao grad duhova - na ulicama vlada pustoš, a muzeji, raskošne robne kuće, trgovine i podzemna željeznica zatvoreni su - jedino su vidljive policijske snage za suzbijanje nereda koje iščekuju mogući okršaj sa "žutim prslucima" i to ne samo u glavnom gradu već i ostalim gradovima i mjestima diljem zemlje, prenose agencije.

 

 

Obično je ovo svečano, predbožićno vrijeme kada se kupuju pokloni vrlo živahno, no stanovnici su odlučili ostati u svojima domovima, a turista je tek nekolicina, prenosi Reuters. Deseci ulica u središtu Pariza zatvoreni su za promet, a zatvorene su i glavne turističke atrakcije poput Eiffelovog tornja, muzeja Orsay, umjetničkog centra Pompidou i Louvrea.

 

Širom zemlje raspoređeno je 89.000 policajaca, od kojih u Parizu 8000. Policija je izvijestila o 1500 demonstranata koji su se okupili na Champs Elyseesu, jutros objavljenim snimkama vidi se kako je policija već upotrijebila suzavac.

 

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se "ne pomiješaju s huliganima". Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima.

 

“Želim skalp Emmanuela Macrona.” Upravo to su riječi jednog od pariških taksista. S njime je Bloombergova novinarka Helene Fouquet razgovarala u četvrtak. Sjedeći za volanom svojeg novog taksija, piše ona, održao je polusatni monolog, odrješit i borben.

 

“Idemo se boriti. Ne bojim se ničega. Nemam što izgubiti. Morate riskirati život ili ništa nećete dobiti od tih ljudi.” Nije joj želio dati ime i prezime. Otkrio joj je samo da je u 40-im godinama i da je prošli vikend, u subotu, bio među hiljadama koje su “zapalile” Pariz. Tog dana, tokom treće prosvjedne akcije tzv. žutih prsluka, one pod nazivnikom “Macronova ostavka”, glavni grad Francuske doživio je paljenje automobila, bacanje kamenih blokova, razbijanje izloga trgovina i devastaciju znamenitog Slavoluka pobjede i Elizejskih poljana. Ozlijeđeno je više od 130 ljudi, 400 ih je privedeno.

 

Francuske vlasti već danima se užurbano pripremaju za “reprizu”. Napetost je, piše Bloomberg, u zraku. Očekuje se novi, potencijalno najozbiljniji val nasilja u sklopu priče koja je krenula još u svibnju, peticijom protiv novih poreza za gorivo, a prerasla u rašireni antivladin pokret koji trenutno obuhvaća ne samo žute prsluke, nego sve ljute Francuze - od učenika srednjih škola, do poljoprivrednika, preko vozača kamiona do, kao što je vidljivo s početka priče, taksista. Svima je na meti, i svima je za sve kriv, mlađahni francuski predsjednik i njegovi reformistički pokreti.   

 

“To je rat koja se vodi između Macrona i javnog mišljenja”, tvrdi Bernard Sananes, šef pariške agencije za istraživanje javnog mnijenja Elabe. Ankete pokazuju da je Macronov rejting trenutno rekordno nizak. Ispitanici ga prozivaju da ne sluša ljude, da ih ne poznaje, ne razumije.

 

Macron im je, doduše, pokušao udovoljiti ove sedmice. Prvo najavom da će suspendirati povećanje cijene goriva na razdoblje od šest mjeseci, a zatim potpunom kapitulacijom u vidu izbacivanja te stavke iz budžeta za 2019. godinu. Međutim, taksist koji želi njegov skalp, kao i mnogi drugi koji bi, kako tvrde, željeli živjeti a da ne moraju krpati kraj s krajem, nisu zadovoljni.

 

Taksist se Macronova skalpa planira domoći tako da će se probiti u čuvanu predsjedničku Elizejsku palaču. Upravo je on, prema mišljenju ureda predsjednika, jedan od onih “koji žele pobunu i ubijati”.

 

“Borit ćemo se protiv mržnje i nasilja”, poručio je premijer Edouard Philippe, a Ministarstvo unutarnjih poslova zamolilo žute prsluke da se drže dalje od Elizejske palače.

 

Taksistu ne pada na pamet poslušati tu molbu. Ljut je, jako, i, kako kaže, nastavit će protestvovati sve dok Macron ne završi na koljenima. Želi ga prisiliti da odustane od većine svojih politika.

 

Taksist je prototip “protestnog elementa” kojeg se francuske vlasti najviše boje. Takvi - raspršeni, agresivni, bez opipljivog lidera ili hijerarhijske organizacije - predstavljaju najveću prijetnju. Oni su duh kojeg se ne može vratiti u bocu, piše novinarka Bloomberg. To su oni koji žele njegov odlazak i spremni su prijeći granicu kako bi to ostvarili.

 

pariz-protesti-zuti-prsluci

 

Taksisti i njemu slične policija praktički ne može nadzirati. On nije jedan od umjerenih pripadnika “žutih prsluka”. Dapače, ne cijeni ih. Smatra ih naivnima jer oni “traže nešto mirnim protestom”, a da bi nešto dobio, “moraš se boriti”. On i njegovi kompanjoni organizirali su se putem društvenih mreža. Prvo u grupama na Facebooku, a zatim su se prebacili na enkriptirane servise za slanje poruka. Sada koriste ruski servis Telegram.

 

“U njihovim grupama ih možeš imati hiljade!”, tvrdi.

 

Trenutno je član nekoliko različitih grupa. Jedna nosi ime “Borbeni taksiji” ili “Taxi borba”. Drugoj je ime “Subotnja bitka”. I definitivno ide u “bitku”. Osim Elizejske palače, neće se kloniti ni Elizejskih poljana.

 

“Jesu li toliko glupi? Naravno da ćemo ići na Elizejske poljane. Pokleknuli su zato što smo prošle subote bili tamo. Da bi dobio ono što želiš, moraš se žestoko boriti”, kaže. U Parizu će zatvoriti sve važnije turističke lokacije, primjerice Eiffelov toranj te Louvre, a na ceste će izaći oklopljena vozila, njih deseci. Na red i mir pazit će i osam hiljada policajaca.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još