Nakon 18 godina provedenih za kormilom Kršćanskodemokratske unije

Kramp-Karrenbauer naslijedila Merkel na čelu CDU-a, njemačka kancelarka ispraćena desetominutnim ovacijama

Front07.12.18, 18:36h

Kramp-Karrenbauer naslijedila Merkel na čelu CDU-a, njemačka kancelarka ispraćena desetominutnim ovacijama
Današnje glasanje u dva kruga desilo se nekoliko sedmica nakon što je Merkel (64) u oktobru objavila kako neće tražiti reizbor na mjesto liderke stranke, ali je istakla spremnost da ostane na mjestu njemačke kancelarke preostale tri godine mandata

 

Annegret Kramp-Karrenbauer zamijenila je njemačku kancelarku Angelu Merkelna čelu Kršćanskodemokratske unije (CDU), stranke desnog centra, prenosi Al Jazeera.

 

Njeno imenovanje je rezultat izbora 999 delegata na stranačkom Kongresu u njemačkom gradu Hamburgu u petak. Istog dana je ispraćena Merkel sa desetominutnim ovacijama nakon 18 godina provedenih za kormilom CDU-a.

 

Današnje glasanje u dva kruga desilo se nekoliko sedmica nakon što je Merkel (64) u oktobru objavila kako neće tražiti reizbor na mjesto liderke stranke, ali je istakla spremnost da ostane na mjestu njemačke kancelarke preostale tri godine mandata.

 

Kramp-Karrenbauer, štićenica Merkel, porazila je u drugom krugu Friedricha Merza, protivnika aktuelne kancelarke koji je doveo u pitanje ustavnih garancija azila svim „politički gonjenima“, osvojivši u drugom krugu glasanja 517 glasova, dok su za Merza bila 482 delegata.

 

U prvom krugu glasanja, Kramp-Karrenbauer je dobila 450 glasova, Merz 392 glasa, a aktuelni ministar zdravstva Jens Spahn je bio eliminiran sa 157 glasova.

 

Merz je 2002. godine također pretrpio poraz, a tada je izabrana Merkel. Danas je imao podršku onih članova CDU-a koji su bili protiv politike konsenzusa kancelarke, a među njima je i veteran stranke Wolfgang Schaeuble.

 

Merz (63) naveo je svoje jasne stavove koji su se dopali onim delegatima na Kongresu stranke koji žele jasnije definiranje stranke nakon 13 godina vladavine Merkel kao kancelarke. On je istakao kako želi smanjiti poreze, osnažiti Evropsku uniju i stvaranje robusnijeg stava pri suprotstavljanju ekstremnoj desnici.

 

 

(Balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!