Uigrana automafija

Na suđenju otkriveno: Evo gdje su završavala ukradena vozila iz Sarajeva

Hronika06.12.18, 19:33h

Na suđenju otkriveno: Evo gdje su završavala ukradena vozila iz Sarajeva
U početku aktivnosti policije nisu urodile plodom, ali je poslije došlo do drastičnog smanjenja ukradenih vozila


Saslušanjem svjedoka Tužilaštva Milana Božića, penzionisanog sarajevskog policajca, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu "Volan", koji se terete za višemilionske krađe vozila, piše Avaz.

 

Božić, koji je 30 godina bio policajac te 10 godina prvi čovjek Odsjeka za imovinske delikte MUP-a KS, ispričao je da se još 2000. godine pojavila ekspanzija krađe vozila u bh. prijestonici, kada je godišnje nestajalo i 1.300 automobila. Prema njegovim riječima, riječ je o prijavljenim krađama, a cifra bi bila znatno veća, ali u nekim slučajevima vlasnici nisu prijavili krađu ili su sami pronalazili ili vraćali automobile. 

 

Zbog svega navedenog formiran je poseban tim koji se bavio isključivo krađama vozila, a za cilj je imao da identificira i sankcionira počinioce te smanji broj krađa vozila. U početku aktivnosti policije nisu urodile plodom, ali je poslije došlo do drastičnog smanjenja ukradenih vozila.


 
Božić je pojasnio da su tada imali dodatni problem, budući da je vrijeme i mjesto izvršenja bilo Sarajevo, a da su vozila završavala u drugim kantonima ili u Republici Srpskoj, odnosno van ingerencije MUP-a KS. Božić je pojasnio da je akcija ''Volan'' zapravo nastavak akcije ''Trebević'', kada je policija došla do značajnih podataka. 

 

- Shvatili smo da egzistiraju organizirane kriminalne grupe koje dolaze u Sarajevo. Kasnije su svoje djelovanje proširili i na Tuzlu, Zenicu i Mostar. Došlo se do podataka da je riječ i o prekograničnom kriminalu, budući da su vozila završavala u Hrvatskoj – pojasnio je svjedok.

 

Istražitelji su došli do saznanja da vozila završavaju najčešće na šumskim putevima i u šumi na Sokocu i Palama, nerijetko u Istočnom Sarajevu, Ljubuškom, Grudama, a nekada i u Bijeljini, Zvorniku i Milićima. 


 
- Koristili su garaže koje se nalaze u sklopu vikendica koje se često ne koriste. Vozila su sklanjali i u unajmljene garaže ili napuštene firme. Pretresima smo znali pronaći samo dijelove vozila koji se u nekim slučajevima nisu mogli povezati s ukradenim vozilima, jer su brisane šasije, serijski brojevi i slično. S druge strane, bilo je situacija da nas je Interpol obavještavao da su pronašli vozilo koje potječe iz krađe – kaže Božić.

 

Božić je naglasio da su automafijaši tražili i novac za povrat vozila. 

 

- To je već poprimalo i karakter iznude. U takvim situacijama prijetili su vlasnicima da će im zapaliti vozilo ili ga rastaviti i prodati. Prijetnje su vremenom postale brutalne, jer su vlasnicima govorili da paze na svoju i sigurnost članova porodice – rekao je Božić.

 

Inače, tokom suđenja odbrane optuženih uložile su mnoštvo prigovora, prije svega na činjenicu da je Milan Božić svjedočio na okolnosti koje su su dogodile u vremenu koje nije obuhvaćeno optužnicom. Ročište je na koncu odgođeno, budući da je optuženi Milorad Marković rekao da trpi velike bolove te da je prekinuo pregled da bi stigao na ročište. Naredno suđenje zakazano je za 13. decembar.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!