Stižu reakcije

CSS: Dodikova najava smjene ambasadora primjer je podrivanja interesa BiH

Front06.12.18, 19:00h

CSS: Dodikova najava smjene ambasadora primjer je podrivanja interesa BiH
Ovakav, kako smatraju u CSS-u, bezočan pristup u promjenama diplomatskih predstavnika BiH neprimjeren je u diplomatskoj praksi demokratskih zemalja i predstavlja presedan koji urušava ionako poljuljan imidž BiH u međunarodnim odnosima

 

Centar za sigurnosne studije (CSS) ocijenio je u saopćenju za javnost najavu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o povlačenju svih ambasadora i konzula imenovanih uime Srba, najflagrantijim primjerom podrivanja interesa Bosne i Hercegovine u sferi provođenja vanjske politike BiH. 

 

CSS navodi da je u proteklih nekoliko godina na snazi bio džentlemski sporazum novoizabranih predstavnika vlasti u Predsjedništvu BiH da se ispoštuju mandati i dignitet imenovanih ambasadora na njihovim pozicijama i da se ostvari kontinuitet njihovog djelovanja i uloženog napora na poboljšanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa BiH. 

 

Ovakav, kako smatraju u CSS-u, bezočan pristup u promjenama diplomatskih predstavnika BiH neprimjeren je u diplomatskoj praksi demokratskih zemalja i predstavlja presedan koji urušava ionako poljuljan imidž BiH u međunarodnim odnosima.

 

- Svi smo svjesni da je imenovanje ambasadora BiH u proteklom periodu narušavalo interese i ugled BiH, posebno nakon odluke Predsjedništva BiH da se u procesu kandidature u potpunosti zanemare kriteriji i mišljenje MVP-a BiH, ali nemamo nikakve garancije da će se nova imenovanja ambasadora vršiti u skladu sa profesionalnim uzusima koja propisuju da se na ambasadorska mjesta biraju osobe koji su afirmisani djelatnici u diplomatskoj službi BiH, odnosno da su istaknuti politički, privredni, javni ili naučni djelatnici koji su dali znatan doprinos BiH i vrlo aktivno rade na jačanju međunarodnog subjektiviteta i ugleda BiH u svijetu - poručuju iz CSS-a.

 

Iskazuje nadu da će se ostali članovi Predsjedništva BiH oštro usprotiviti ovakvim i sličnim pokušajima nedemokratskog i bahatog ponašanja u sferi diplomatskog predstavljanja BiH i urušavanju digniteta i ponosa imenovanih zvaničnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!