završena konstituirajuća sjednica

Borjana Krišto izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma PSBiH

Front06.12.18, 13:14h

Borjana Krišto izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma PSBiH
Privremena predsjedavajuća, najstarija poslanica u novom sazivu, Nada Mladina, informirala je poslanike da u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma predsjedavajući Doma treba da bude iz hrvatskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg iz bošnjačkog, a drugi zamjenik predsjedavajućeg iz srpskog naroda

 


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su, na konstituirajućoj sjednici, izabrali Borjanu Krišto (HDZBiH) za predsjedavajuću Predstavničkog doma. 

 

Za njen izbor glasalo je 26 poslanika, protiv je bilo osam, a suzdržanih sedam. 

 

U toku je glasanje za dva zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. 

 

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu danas su, na konstituirajućoj sjednici, dali i potpisali svečanu izjavu. 

 

Nakon toga prisupilo se izboru predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. 

 

Privremena predsjedavajuća, najstarija poslanica u novom sazivu, Nada Mladina, informirala je poslanike da u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma predsjedavajući Doma treba da bude iz hrvatskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg iz bošnjačkog, a drugi zamjenik predsjedavajućeg iz srpskog naroda. 

 

Naime, Poslovnikom je propisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma. 

 

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

 

Poslanik Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedavajuću Predstavničkog doma predložio Borjanu Krišto. 

 

Poslanik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića, dok je poslanik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića

 

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila Nebojšu Radmanovića

 

Nakon što su izneseni ovi prijedlozi, poslanik Staša Košarac je i ume kluba SNSD-a zatražio polusatnu pauzu koja je u toku. 

 

Stanje nakon pauze

 

Za prvog zamjenika predsjedavajuće je izabran poslanik Denis Zvizdić (SDA), a za drugog zamjenika predsjedavajuće Nebojša Radmanović (SNSD). 

 

Nakon kraće pauze poslanci bi trebali pristupiti izboru članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

 

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su, na konstituirajućoj sjednici, izabrali članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. 

 

Nakon izbora ove komisije okončana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma.

 

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su danas, na konstituirajućoj sjednici, izabrali članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. 

 

U tu komisiju su izabrani: Aida  Baručija (Nezavisni blok), Mirsad Kukić (PDA), Jasmin Emrić (A-SDA), Nenad Nešić (DNS), Jakov Galić (SP). Izabrani su i Halid Genjac (SDA), Predrag Kožul (HDZ BiH-HNS), Saša Magazinović (SDP BiH), Dženan Đonlagić (DF), Edita Đapo (SBB BiH), Predrag Kojović (Naša stranka), Staša Košarac (SNSD), Dragan Mektić (SDS) i Branislav Borenović (PDP).   

 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto podsjetila je poslanike na poslovničku odredbu po kojoj je propisan način osnivanja klubova zastupnika u roku od sedam dana od dana konstituiranja tog doma. 

 

Nakon izbora Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH okončana je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!