Pripremite se

Što ste disali, disali ste: U naredna dva dana ponovni porast koncentracije zagađujućih materija

Hronika06.12.18, 09:39h

Što ste disali, disali ste: U naredna dva dana ponovni porast koncentracije zagađujućih materija
Tokom jučerašnjeg dana došlo je do značajnog pada koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. I pored toga, na mnogim mjernim mjestima su i dalje prekoračene propisane dnevne granične koncentracije lebdećih čestica, odnosno sumpordioksida

 

Tokom noći i jutra došlo je do stabilizacije atmosfere te se u naredna dva dana očekuje ponovni porast koncentracije zagađujućih materija u kotlinskim predjelima Bosne. 

 

Opći geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

 

Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije. U Kantonu Sarajevo od preksinoć je na snazi epizoda "upozorenje" i sve interventne mjere za smanjenje emisija u zrak koje proglašenje ove mjere podrazumijeva. 

 

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije. 

 

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do značajnog pada koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. I pored toga, na mnogim mjernim mjestima su i dalje prekoračene propisane dnevne granične koncentracije lebdećih čestica, odnosno sumpordioksida. 

 

U Sarajevu su prekoračene propisane koncentracije lebdećih čestica PM10 na stanicama Otoka (59 ug/m3 , propisana granična iznosi 50 ug/m3) i Ilidža (77ug/m3), dok su na stanicama Bjelave i Vijećnica bile zadovoljavajuće. 

 

U Ilijašu su te koncentracije jučer bile najviše u cijeloj FBiH i iznosile su 126 ug/m3. 

 

U Zenici su te vrijednosti bile prekoračene na svim mjernim mjestima (70-90 ug/m3 PM10), a na dva mjerna mjesta je bilo i blago prekoračenje propisane koncentracije za sumprodioksid. 

 

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama su koncentracije lebdećih čestica pokazale slične nivoe kao u Sarajevu, a u Živinicama su ponovo prekoračene i propisane koncentracije sumpordioksida (150 ug/m3, propisano 125 ug/m3). 

 

Koncentracije mjerenih polutanata u Goraždu i Jajcu su ostale u okviru propisanih vrijednosti.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!