Velika investicija i posao za 50 ljudi

Bh. firma se digla iz pepela, pa udružila snage s jednim od vodećih evropskih proizvođača metalnog namještaja

Biznis Klub06.12.18, 08:32h

Bh. firma se digla iz pepela, pa udružila snage s jednim od vodećih evropskih proizvođača metalnog namještaja
U hali na 3.800 metara kvadratnih čija se izgradnja i opremanje privode kraju, za početak će biti zaposleno 50 radnika. Do kraja 2020. godine, broj će se udvostručiti

 

U Slobodnoj zoni Holc kod Lukavca u januaru će sa radom početi još jedan proizvodni pogon.

 

Riječ je o zajedničkoj investiciji kompanija FEN BH i jednog od vodećih evropskih proizvođača metalnog namještaja kompanije INOTEC Motion iz Lippstadta.

 

U hali na 3.800 metara kvadratnih čija se izgradnja i opremanje privode kraju, za početak će biti zaposleno 50 radnika. Do kraja 2020. godine, broj će se udvostručiti.

 

U pogonu će se proizvoditi metalne fotelje i metalni kreveti za bolnice i stanovništvo.

 

– Sa njemačkim partnerom smo registrovali zajedničku firmu. FEN BH je vlasnik 62 posto a INOTEC Motion 38 posto. U toku je dobijanje potrebne dokumentacije kako bi firma mogla početi sa radom a očekujemo da proizvodnja krene već u januaru – kazao je za Biznisinfo Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH.

 

Za potrebe proizvodnje već je nabavljen dio opreme i mašina a oba partnera planiraju značajne investicije u novi pogon.

 

– Ugovorom smo se obavezali da će obje kompanije do kraja godine investirati po 500.000 KM u ovaj zajednički projekat, te još po 500.000 KM sljedeće godine. To znači da će do kraja sljedeće godine u proizvodnju biti investirano ukupno dva miliona KM – kaže nam Selimović.

 

INOTEC Motion već ima osigurno tržište za kompletnu proizvodnju u Njemačkoj. Ova kompanija do sada je proizvode nabavljala u Kini, no naišli su na probleme sa cijenom i isporukom pa su odlučili da napuste ovu zemlju.

 

No za razliku od Kine gdje su kupovali gotove proizvode, u Bosni i Hercegovini odlučili su se na dugoročnu saradnju i ulaganje u proizvodnju.

 

– To što su kupovali u Kini, sada žele proizvoditi ovdje. Oni već imaju osigurane kanale prodaje i svu potrebnu dokumentaciju, a oni su ti koji će se brinuti i o naplati. Naš zadatak je da osiguramo dobar i kvalitetan proizvod – pojašanjava Selimović koji dodaje da će tokom sljedeće godine još jedan partner svoju proizvodnju iz Kine prebaciti u Slobodnu zonu Holc.

 

Novi projekti dodatno šire poslovanje FEN-a BH.

 

Ova uspješna kompanija koja se bavi proizvodnjom latoflex ležajeva i spavaćih soba i izvozi u zemlje Evropske unije ove godine ostvariće promet od preko 40 miliona KM.

 

– To je rast od nekih 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Posao se stalno povećava a postoje čak i kupci koje moramo odbiti jer prosto ne možemo sve stići – kaže Selimović koji dodaje da su poslovi za početak sljedeće godine već dogovoreni.

 

A kompanija koja trenutno ima 320 radnika prije samo četiri godine bila je na rubu opstanka.

 

Podsjetimo, u poplavama koje su 2014. godine pogodile BiH, njeni pogoni su bili u potpunosti poplavljeni, proizvodnja zaustavljena, mašine uništene a radnici su ostali bez posla.

 

Danas, kompanija je ne samo obnovila proizvodnju i vratila radnike, već je ušla i u nove investicije, povećala proizvodnju i izvoz i uposlila nove radnike.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!