VIDEO/ U koprodukciji s Ambasadom Italije u BiH

Slavna opera 'Seviljski berberin' u četvrtak premijerno u NPS, održana generalna proba

Kultura04.12.18, 19:21h

Slavna opera 'Seviljski berberin' u četvrtak premijerno u NPS, održana generalna proba
Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je da je to zajednički projekt Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije u BiH

 

Slavna opera 'Seviljski berberin' Gioacchina Rossinija, u koprodukciji italijanskih i bh. umjetnika, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 6. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je večeras održana generalna proba.

 

Ta postavka predstavlja ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije koja je u tu svrhu stavila na raspolaganje Grupu 'Zero Positivo', tim s dugogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru.

 

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović na današnjoj konferenciji za medije  istaknuo je da je to zajednički projekt Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije u BiH.

 

- Autorsku ekipu čini kreativna grupa 'Zero Positivo' koji su dali režisera i kostimografa, scenografa, dirigenta. Bh. strana, osim prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu sa akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Gostujući solisti su iz Slovenije i Bugarske - naglasio je.     

 

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi istaknuo je da je cilj koprodukcije napraviti nešto što će zauvijek ostati na raspolaganju Narodnom pozorištu Sarajevo.

 

- Nadam se da će ta opera postati dragulj Narodnog pozorišta Sarajevo i da će moći biti postavljena više puta reprizno u tom pozorištu, ali i širom BiH - kazao je.

 

Član Grupe 'Zero Positivo' dirigent opere Giovanni Di Stefano podsjetio je da je za izvođenje Rosinijevih opera potrebno dosta iskustva.

 

- 'Seviljski berberin' u Sarajevu nije postavljen 13 godina. Mladi solisti sarajevske Opere, budući da nisu izvodili Rosinija sve ove godine, nisu imali priliku da isprate njegov duh za kojim smo u ovom trenutku tragali. Međutim, svi su dobili priliku da sudjeluju i u jednom od prvih narednih izvođenja, mladi tenor (Ileš Bečei) izvodit će ulogu grofa Almavive. Oni su radili sa nama, dobili su priliku da stječu iskustvo. Sve to u dogovoru s Narodnim pozorištem Sarajevo - istaknuo je.    

 

Opera 'Seviljski berberin' postavljena je šest puta u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prvi put 1948. godine. Posljednji put je postavljen 2005. godine.

 

Za subotu 8. decembar u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo najavljena je prva repriza slavne opere 'Seviljski berberin' Gioacchina Rossinija, čija se 150. godišnjica smrti obilježava ove godine širom svijeta.

 

 

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!