Dobro je znati

Mit ili istina: Hoćete li se razboljeti ako izađete mokre kose?

Lifestyle04.12.18, 14:41h

Mit ili istina: Hoćete li se razboljeti ako izađete mokre kose?
Osim toga, doznajte što biste još trebali znati o njezi kose ove zime (ali i svake iduće)...

 

Hladno, zimsko i suho vrijeme jedan je od najvećih neprijatelja vašoj kosi i koži. 

 

Niske temperature mogu na koži izazvati perutanje i svrbež, iritaciju, a posljedice niskih temperatura i loše njege, trpit će i vaša kosa, piše Vecernji.ba. 

 

No, prvo da razjasnimo jedan od najčešćihg mitova kada je riječ o kosi. Još od malena mnogi su od nas slušali kako nikako ne smijemo izići vani mokre kose. Bilo je tu stravičnih priča koje bi nas trebale spriječiti u tom naumu, poput onih da riskiramo "izljev krvi na mozak", "upalu mozga", ali i pluća i sl...

 

Stručnjaci tvrde kako je riječ o mitu i vjerovatno nećete "zaraditi" niti prehladu", no ipak postoji dobar razlog da ne izlazite mokre kose u zimskim mjesecima.

 

  “Razmislite logično, voda se smrzava, a smrznut će se i na vašoj kosi ako izlazite kada je temperatura dovoljno niska za smrzavanje. Tada će se pojaviti kristali na vašoj kosi i polomit će vlasi", pojašnjava stručnjakinja za kosu Jehnna Mahoneyat Kennaland. ”Drugim riječima, kosa vam se može smrznuti i polomiti. "

 

Osim toga, doznajte što biste još trebali znati o njezi kose ove zime (ali i svake iduće)...

 

Proizvodi za kovrčavu kosu

 

Koristite proizvode namijenje kovrčavoj kosi jer sadrže više hidratacije i zaštitnih komponenti. Ako imate ravnu i tanku kosu, svakako koristite manje količine ovakvih proizvoda. 

 

Ne hranite kosu


Kosu biste trebali redovito tretirati s proizvodima s hranjivim sastojcima, poput maski. Tijekom zimskih mjeseci posebno je bitno nahraniti kosu i koristiti balzame, serume, ulja i sl.,

 

Perete kosu u prevrućoj vodi

 

Vruća voda isušuje kožu, ali i kosu i svakako bi trebalo izbjegavati. 

 

Prečesto pranje kose

 

Trebalo bi izbjegavati i prati kosu preučestalo. Tako ćete ukloniti prirodnu masnu zaštitu vlasišta, što može uzrokovati perutanje kože. Ako imate ravnu kosu trebali biste je prati svaka dva do tri dana, baš kao i lagano valovitu. Kovrčavu kosu biste trebali prati svakih četiri do pet dana i jednom tjedno izrazito kovrčavu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!