foto/ dašak magije uz vrhunske klizače

Ruski državni balet Sankt Peterburg očarao Sarajlije: Ovako je izgledao bajkoviti spektakl na ledu

Kultura04.12.18, 07:52h

Ruski državni balet Sankt Peterburg očarao Sarajlije: Ovako je izgledao bajkoviti spektakl na ledu
Članovi Ruskog državnog baleta, jednog od bisera te zemlje osnovanog 1967. godine, na scenu su donijeli priču o princezi koja pada u stogodišnji san nakon što na nju tamne čini baca zla vještica

 

Ansambl Ruskog državnog baleta Sankt Peterburg izveo je večeras u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra istinski spektakl - baletnu predstavu na ledu "Uspavana ljepotica" Petra Iljiča Čajkovskog, predstavivši se tako prvi put sarajevskoj publici. 

 

Riječ je o jedinoj baletskoj trupi koja izvodi klasičan balet na ledu. Ansambl od 37 plesača na ledu, od kojih su većina bili umjetnički klizači, osvajači ruskih i međunarodnih nagrada te medalja na takmičenjima, do sada je održao više od 7.000 nastupa širom svijeta, oduševljavajući publiku nesvakidašnjim baletskim spektaklom na ledu. 

 

Članovi Ruskog državnog baleta, jednog od bisera te zemlje osnovanog 1967. godine, na scenu su donijeli priču o princezi koja pada u stogodišnji san nakon što na nju tamne čini baca zla vještica. Jedino poljubac prave ljubavi probudit će je iz sna... 

 

balet-na-ledu-3-jpg

 

Uz maštovitu scenografiju, nastup je obogaćen sa više od 300 kostima koji stvaraju posebnu čaroliju na sceni, vodeći gledaoce u ledeni bajkoviti svijet. Jedinstvenost predstavi daje spoj baletnih i klizačkih tehnika i izričaja, obogačujući je posebnom dimenzijom. 

 

Za potrebe predstave postavljena je do sada najveća scena u toj olimpijskoj dvorani. 

 

balet-na-ledu-jpgbalet-na-ledu-jpg

 

U posljednjih pet godina ova produkcija je uspješno izvedena na najboljim scenama u USA, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!