ŽUČNA RASPRAVA NA DANAŠNJEM SASTANKU

DEPO Portal saznaje: Elektroprivreda zaustavljena u namjeri da poveća cijene struje od januara iduće godine!

Biznis Klub03.12.18, 16:07h

DEPO Portal saznaje: Elektroprivreda zaustavljena u namjeri da poveća cijene struje od januara iduće godine!
Prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal, za sada su obustavljene bilo kakve korekcije cijena, te početkom iduće godine neće doći do poskupljenja struje, unatoč namjerama Elektroprivrede

 

 

Nakon što su iz JP Elektroprivreda BiH stigle najave da bi cijena električne energije za privredne subjekte sljedeće godine mogla bi biti veća za 20 do 30 posto, što bi bio udar za brojne firme koje su veliki potrošači, energično su reagovali bh. provrednici tražeći hitan sastanak sa rukovodstvom ovog javnog preduzeća.


Do sastanka je danas i došlo, a prisustvovali su predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, generalni direktor Elektroprivrede Bajazit Jašarević, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić.  

 
Kako DEPO Portal saznaje iz povjerljivih izvora, vodila se žučna rasprava koja je na kraju rezulturala odustajanjem JP Elektroprivreda od najavljenog povećanja cijena električne energije za privredne subjekte.
 

Prethodnih dana Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je dopis na adresu EP u kome se, između ostalog, navodi i "da je sastanak u obostranom interesu, te da su potrošači EP, a naše članice, od izuzetnog značaja za dalji razvoj i rad Vašeg društva".


Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović kazao je tim povodom kako im se obratio veliki broj članica jer su dobili prijedloge novih ugovora ili ponude za povećanje za iduću godinu.


- Reagovali smo na ovu najavu jer trenutno ne vidimo neke posebne potrebe za povećanjem cijena u smislu povećanja troškova Elektroprivrede, da je bila promjena neke zakonske regulative ili da je bila neka promjena na tržištu. Ono što mi znamo jeste da se Elektroprivreda BiH vodi tržišnim cijenama u Evropi. Oni su bazirani na berzu električne energije u Budimpešti, koja je referentna za jugoistočnu Evropu, i znamo da su tamo cijene porasle. Međutim, jedan od glavnih razloga za povećanje tamo je što je EU uvela dodatne takse na emisije CO2. Kod nas tih taksi nema, nismo to još uveli, a pošto ih još nemamo, onda nema razloga ni da se primjenjuje cijena koja je na berzi u Budimpešti - kazao je Smailbegović.


Inače, iz EP su odluku o poskupljenju pravdali "prilagođavanjem tržišnim uslovima", navodeći sljedeće:


- Važno je napomenuti da Elektroprivreda BiH nije donijela odluku o povećanju cijene, već je poslovanje na tržištu prilagodila tržišnim uslovima, odnosno usvojila cjenovnu politiku koja je bazirana na tržišnim principima, što je način na koji funkcioniraju i konkurentski snabdjevači, kao i učesnici na svim drugim otvorenim tržištima.
 

Bilo kako bilo, prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal, za sada su obustavljene bilo kakve korekcije cijena, te početkom iduće godine neće doći do poskupljenja struje, unatoč namjerama Elektroprivrede.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još