ISTUPIO I IZ ČLANSTVA ULUPUBIH-a

Zašto je veliki bh. umjetnik Ismar Mujezinović odlučio prekinuti svaku saradnju sa institucijama kulture i umjetnosti BiH?!

Kultura03.12.18, 12:40h

Zašto je veliki bh. umjetnik Ismar Mujezinović odlučio prekinuti svaku saradnju sa institucijama kulture i umjetnosti BiH?!
Napominjemo da ni na koji način ne snosimo odgovornost, te da se ograđujemo od postupaka institucija koje su dovele do nedozvoljenog korišćenja autorskih prava umjetnika i njihovih naslijednika

 

ULUPUBIH i ULUBIH oštro osuđuju zloupotrebu autorskih i moralnih prava, umjetničkog i istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju za javnost.
 

Kao organizacije koje u svom sastavu okupljaju likovne umjetnike iz različitih oblasti i opredjeljenja, tražimo da se poveća pozornost i odgovornost institucija na predstavljanju i zaštiti ukupne kulturno-istorijske i umjetničke baštine u Bosni i Hercegovini. Potrebno je intenzivirati rad na povećanju svijesti o očuvanju dijela koja se nalaze u postavkama i u depoima muzeja i galerija, pa i u privatnim kolekcijama. Ova djela čine memoriju jedne države i treba ih tretirati s respektom i dostojanstvom i uz poštovanje svih zakonskih i autorskih prava.


Povod za ovo reagovanje i primjer flagrantnog kršenja prava regulisanih zakonom je slučaj zloupotrebe slika iz kolekcije Heroji, nastalih od 1948. do 1953. godine. Slike su bile čuvane u depou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ovaj muzej i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje se izložba održava, ustupili su ih grupi Irwin za izložbu „Was ist kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“. Zbog toga je zaslužni član ULUPUBIH-a Ismar Mujezinović odlučio prekinuti bilo kakvu saradnju sa institucijama kulture i umjetnosti BiH i istupio iz članstva Udruženja. Ipak, na njegovo traženje, grupa Irwin je iz konačne postavke izostavila slike Ismarovog oca Ismeta Mujezinovića na izložbi u Banjaluci.

 

Želimo naglasiti da oba likovna udruženja podržavaju odbranu zakonitih autorskih prava svojih članova i članica, kao i svih drugih stvaralaca i umjetnika u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da ni na koji način ne snosimo odgovornost, te da se ograđujemo od postupaka institucija koje su dovele do nedozvoljenog korišćenja autorskih prava umjetnika i njihovih naslijednika.

 

Pozivamo i druge strukovne organizacije i institucije iz oblasti kulture da osude povrede autorskih prava i time daju svoj doprinos položaju umjetnika i važnosti ovog instituta u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju ULUPUBIH i ULUBIH, koji potpisuju Almin Zrno, predsjednik ULUPUBIH-a, Danis Fejzić, predsjednik ULUBIH-a i Mila Melank, generalna sekretarka ULUPUBIH-a.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!