NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ ODBROJAVANJE (9. DIO)

Otvaranje sezone 'državnih' praznika: Zašto ubice ZAVNOBiH-a slave rođendan sopstvene žrtve?!


03.12.18, 08:52h

 

www.prometej.ba

 

Prethodne nastavke možete čitati ovdje


... 19. Otvaranje sezone 'državnih' i ostalih tuk-na-utuk praznika


„(...) ZAVNOBiH, dakle naša Deklaracija je prvi dokument modernog doba koji garantuje ljudska prava svih, bez obzira na vjeru, nacionalnost i pol. Povelja UN je drugi dokument te vrste i značaja (!). Rat i agresija (1992.-1995.) otvorili su vrata poslijeratnom sunovratu unutrašnjeg kvaliteta BiH. Ova ekonomski, socijalno, obrazovno i zdravstveno prosperitetna zemlja je od 1992. padala i padala, da bi 2018. završila na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope. Zato su protokolarne, "državne" proslave ZAVNOBiH-a u organizaciji vođa nacionalističkih stranaka i njihovih oligarhija obična ubleha, morbidni bezobrazluk kojim ubice ZAVNOBiH-a slave rođendan sopstvene žrtve“- Dr. Žarko Papić, izvod iz izlaganja na Okruglom stolu 'Vrijednosti ZAVNOBIH-a danas i sutra', organiziranom u povodu 75. godišnjice Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća. Kompilaciju izlaganja učesnika, sa relevantnom istorijskom dokumentacijom, potražite ovdje.


Uostalom, i prošlogodišnje poruke sa nekih od tribina istim povodom se manje-više rimuju, ali definitivno zvuče sotto voce u usporedbi sa gorecitiranom, neumoljivom presudom mog cijenjenog kolege iz onog i ovog života - izrečene namjenski - bez diplomatskih rukavica, tako da ne bude zabune.


Naime, prošle godine je potpisnik ovih redova bio počašćen pozivom na panel u slavu rečenog Dana državnosti BiH, održanom u jednom od otmenih, uslužnih mjesta u gradu po uobičajenom svečarskom protokolu. Dokaz: nakon izlaganja tom prigodom, jedan od dežurnih dostojanstvenika ga je ex-post prijateljski upozorio da 'takve, mjestimično parti-brejkerske ocjene uopće ne dijeli većina nazočnih i nenazočnih nadležnih'.


Budimo pametni, bolje da se upitamo šta je tu sa nama sporno. Jer, evo po 23. put od Daytona, taj lik i njemu sličan polusvijet dežurnih urbanih i rustikalnih hulja, dokazuju da su na pravom putu. Skupa sa starmalim, davno prokazanim promiskuitetnim pudlicama, trumpoljubima, rubljoljubima, anti-protivnim-antifašistima, prononsiranim din-dušmanima (pravovjernim neprijateljima) sekularnih kemalista i dr.


Elem, vidjeli smo kako je prošao još jedan svečani prijem 'upriličen' za Dan državnosti BiH u Predsjedništvu BiH. Ovoga puta, u odsustvu glavnog protokolarnog domaćina, novoizabranog predsjedavajućeg tog visokog državnog tijela. Po njegovim riječima, slijedi tuk-na-utuk 'nezapamćeno' obilježavanje Dana Republike Srpske, ustavno zabranjenog datuma (sic) - 9. januara 2019.


U međuvremenu, svestrano je obilježena i 23. godišnjica parafiranja Daytonskog sporazuma sa poznatom onomatopejom da isti nije savršen, ali je makar 'zaustavio rat u BiH'. Što nije točno. Rat u BiH i šire u regionu zaustavile su F16 i drugi zrakopolovi sa tomahawk raketama u zoni odgovornosti Šeste američke flote. Istina, Daytonsko-pariški sporazum je oktroisao ratom iscrtanu nakazu od bivše međunarodno priznate Republike BiH i time - bogato nagradio njene agresore i domaću petu kolonu.


Završimo ovaj 'segment' još jednim pomno i odgovorno probranim citatom, ovoga puta iz teksta 'Velika svesrpska koalicija u RS', Milivoja Bešlina za portal Avangarda.ba. - (...) Bosna i Hercegovina je u Dejtonu skrpljena tako da se nagradi ratni napor, da se legalizuju rezultati genocida i etničkog čišćenja. Sve dok je struktura koja tvori državu BiH podešena isključivo prema nacionalističkim merilima, čvrsto etnički omeđena i raskoljena, ona će reprodukovati nacionalizam i nacional-fašističke matrice.“


20. Region šumom, EU drumom


29. novembra 2018. unatoč Brexitu i svekolikim tekućim izazovima, poslanici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici, ispred parlamentarne grupe Zelenih:


"(Parlament) žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika; podsjeća ih da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU". 


Rezolucija je usvojena sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.


U svakoj ozbiljnoj analizi i sintezi, ovo je polivalentno znakovita i otrežnjujuća vijest iz vrha EU. Ponadajmo se da zvanični Beograd (ali i Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Zagreb), neće ponovo zalutati u prevodu - u korist dalje pojedinačne i svestrane štete.


Nastaviće se...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIBN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!