G20 u BUENOS AIRESU

Svjetski lideri zaobišli globalne napetosti, ali podržali reformu Svjetske trgovinske organizacije

Front01.12.18, 20:52h

Svjetski lideri zaobišli globalne napetosti, ali podržali reformu Svjetske trgovinske organizacije
Prema navodima neimenovanih evropskih diplomata, pregovori u Buenos Airesu trajali su cijelu noć, a njihov rezultat je moguć napredak u pronalaženju rješenja za globalni trgovinski sistem

 



 

Lideri članica najmoćnijih država svijeta, okupljeni u grupu G20, u tekstu zajedničkog saopćenja su zaobišli globalne trgovinske napetosti, ali su podržali reformu Svjetske trgovinske organizacije. 


Kako navodi Reuters, koji je imao uvid u tekst, SAD je potvrdio da ostaje pri povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, dok su ostale članice G20, koje su potpisale sporazum, proglasile taj pakt nepovratnim i poručile da će ga primijeniti u potpunosti.  


Evropski zvaničnici prethodno su saopćili da su zemlje članice G20 pristale da se posvete reformi Svjetske trgovinske organizacije. 


Prema njihovim riječima, pitanje migracija i izbjeglica bit će svedeno na minimumu u nacrtu dokumenta, prenosi Al Jazeera. 


S druge strane, kada je riječ o klimatskim promjenama, tu neće biti uzmicanja od ranijih stavova, dodali su. 


Prema navodima neimenovanih evropskih diplomata, pregovori u Buenos Airesu trajali su cijelu noć, a njihov rezultat je moguć napredak u pronalaženju rješenja za globalni trgovinski sistem, dodaje AP.  


Prethodno su kineski predsjednik Xi Jinping i vođe drugih rastućih ekonomskih sila osudili protekcionizam koji se odvija u sjeni prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa o produbljenju carinskog spora s Kinom. 


Ovogodišnji dvodnevni skup veliki je test za grupu 20 industrijskih država, čiji su se vođe prvi put okupili 2008. kako bi pomogli spašavanju globalne ekonomije od najteže finansijske krize u proteklih sedam desetljeća, prenosi Reuters. 


S porastom nacionalizma u mnogim zemljama grupe G20, koja obuhvata dvije trećine svjetskog stanovništva, suočena je s pitanjima o sposobnosti da se nosi s trgovinskim sporovima koji su poremetili globalna tržišta. 


Nad samitom u Buenos Airesu visi spor između SAD-a i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije, koje su međusobno uvele carine na stotine milijarda dolara vrijedne uvoze nakon što je Trump počeo 'ispravljati' kinesku nepoštenu trgovačku praksu. 


Na globalna finansijska tržišta sljedeće će se sedmice odraziti ishod razgovora između Trumpa i Xija na večeri u subotu čiji je cilj rješavanje razlika koje su se nadvile nad globalni ekonomski rast. 


Xi i drugi državnici iz zemalja BRICS-a, grupe vodećih rastućih ekonomija - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - objavili su saopćenje u kojem su pozvali na otvorenu međunarodnu trgovinu i jačanje Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 


"Duh propisa WTO-a suprotan je jednostranim protekcionističkim mjerama", poručili su. "Pozivamo sve članice da se usprotive takvim mjerama koje nisu u skladu s WTO-om i da ispune obveze koje su preuzele ulaskom u organizaciju". 


Peking se nada da će uvjeriti Trumpa da odustane od planova da u januaru poveća s 10 na 25 posto carinu na 200 milijardi dolara vrjiednu kinesku robu. 


Američka berza u petak je završila rad s većim vrijednostima u očekivanju pozitivnog dogovora. 


Trump je rekao da je bilo nekih pozitivnih signala. 


"Vrlo naporno radimo. Ako bismo mogli postići dogovor to bi bilo dobro. Mislim da oni to žele. Mislim da bismo i mi to željeli. Vidjet ćemo", rekao je. 


Zvaničnik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Buenos Airesu je rekao da ima znakova rastuće saglasnosti uoči razgovora SAD-Kina iako razlike ostaju. 


Neposredno prije samita zemlje grupe G20 još su uvijek pokušavale postići konsenzus o sadržaju zajedničke izjave o glavnim pitanjima koja se tiču trgovine, migracija i klimatskih promjena, a koja se se ranijih godina usaglasila mnogo ranije. 


"Ovo je bez presedana dugo usaglašavanje", rekla je ruska predstavnica Svetlana Lukaš. "Vrlo je komplikovano", rekla je dodajući da razlike ostaju na svim ključnim pitanjima. 


Ranije u novembru zvaničnici koji su prisustvovali velikom Azijsko-pacifičkom samitu nisu se usaglasili oko zajedničke izjave, prvi put u historiji, nakon što su se američka i kineska delegacija sukobile oko trgovine i sigurnosti. 


Izaslanici u Buenos Airesu kažu da je postignut dobar napredak na ekonomskim pitanjima završne izjave. Argentinski predsjedavajući izrazio je oprezni optimizam da će se postići konsenzus, no zvaničnici Bijele kuće kažu da SAD neće podržati nijednu izjavu koja bi naštetila američkim interesima. 


Kao još jedan pokazatelj dubokih podjela unutar grupe G20 predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da će EU produžiti ekonomske sankcije protiv Moskve u decembru nakon što su ruski brodovi pucali na ukrajinske u Azovskom moru prošle sedmice te su zaplijenili brodove i zarobili posadu. 


"Ovo je težak trenutak za međunarodnu saradnju i želio bih pozvati vođe da iskoriste ovaj samit da ozbiljno razmotre prava pitanja poput trgovinskih ratova, tragične situacije u Siriji i Jemenu i rusku agresiju u Ukrajini", rekao je Tusk na konferenciji za novinare. 


Trump je kao razlog otkazivanja susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom naveo rusku zapljenu ukrajinskih brodova. Dvojica vođa trebali su na tom susretu razgovarati o Trumpovoj prijetnji da se povuče iz hladnoratovskog sporazuma o uništavanju nuklearnih raketa srednjeg dometa. 


Moskva tvrdi da su unutrašnjopolitička američka pitanja možda stvarni razlog otkazivanja nakon što je Trumpov lični advokat priznao u četvrtak krivicu za laganje Kongresu o Trumpovim planovima za gradnju nebodera u Moskvi. 


Portparol Bijele kuće to je negirao dodajući da je ruska zapljena ukrajinskih brodova jedini razlog. 


Prisustvo saudijskog prica Mohammeda bin Salmana na samitu bila je neugodna dilema za učesnike jer je stigao usred kontroverzi o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 


Humanitarna organizacija Human Rights Watch pozvala je argentinske tužioce da istraže njegovu ulogu u povredama ljudskih prava. 


Prema State Departmentu američki državni sekretar Mike Pompeo je u petak saudijskom kolegi Adelu al-Jubeiru u Buenos Airesu ukazao na potrebu postizanja napretka u istrazi ubistva. 


Britanska premijerka Theresa May kazala je princu da se moraju pred lice pravde izvesti odgovorni, prema saopćenju njenog ureda nakon sastanka. I francuski predsjednik Emmanuel Macron princu je u Argentini rekao da Evropljani ustrajavaju na tome da se u istragu ubistva uključe međunardni stručnjaci. 


Putin je bio jedini lider koji je saudijskog princa toplo pozdravio, a na zajedničkoj fotografiji Mohammed bin Salman bio je posve po strani. Do sada jedina svijetla tačka samita bilo potpisivanje trilateralnog američko-meksičko-kanadskog trgovinskog ugovora koji zamjenjuje Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), prenosi Al Jazeera.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!