13. Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevu

Bila jednom jedna zemlja, zvali su je Jugoslavija: Postoji li jugoslovenski film danas?

Kultura01.12.18, 10:09h

Bila jednom jedna zemlja, zvali su je Jugoslavija: Postoji li jugoslovenski film danas?
Pravo Ljudski Film Festival pita – ko su jugoslovenski autori i autorice danas, ako ih uopšte i ima?

 

Bila jednom jedna zemlja. Zvali su je Jugoslavija. Danas će većina reći bivša, a poneko i prava država. Iako formalno više ne postoji, ona i dalje formira poseban prostor, možda imaginarni, ali itekako prisutan. Šta bi onda bio jugoslovenski film danas?

 
Pravo Ljudski Film Festival je u 13. izdanje uključio nekoliko značajnih dokumentarnih radova iz prošle i ove godine čiji su autori/ce rođeni u zemlji koja više ne postoji (ili su za nju porijeklom vezani). Okupili smo ih kako bismo razgovarali o tome šta za njihov pristup dokumentarnom filmu, ali i za njih lično, predstavlja Jugoslavija. Pridružite nam se u art kinu Kriterion tokom razgovora sa Ivanom Ramljakom, Jelenom Maksimović i Dušanom Grubinom, u 11 sati.

 
Dom boraca Ivana Ramljaka, dio selekcije re:versus, istražuje rodni grad Josipa Broza Tita u kojem su komunističke vlasti 1974. godine dale izgraditi tzv. “Memorijalni centar članova Pokreta otpora i mladih Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata”. Mali periferijski grad danas je zaboravljen, a Memorijalni centar zatvorio je svoja vrata. No on još nije posve napušten (iako je, istini na volju, ruševan). Nekoliko boraca ipak istrajava...

 
Jugoslovenski prostor i antifašističko naslijeđe na drugačiji način propituje i film Pozdravi iz slobodnih šuma Iana Soroke unutar takmičarskog programa extra muros. Reditelj nastanjen u SAD-u, slovenačkog porijekla, vraća se kroz ovaj film zemlji svojih roditelja, izborenoj u antifašističkom partizanskom otporu. Guste šume južne Slavonije bile su slobodna zona tokom Drugog svjetskog rata i čuvaju bogatu povijest. Nije lako naći tragove slavne prošlosti u njima danas.

 
13. Pravo Ljudski Film Festival počeo je 28. novembra i traje do 3. decembra, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!