Video/Razbojnici sve brutalniji

Svakodnevica trgovkinja u BiH: Prijete im automatskim puškama, robu prodaju kroz gelendere...

Hronika30.11.18, 07:59h

Svakodnevica trgovkinja u BiH: Prijete im automatskim puškama, robu prodaju kroz gelendere...
Svakog jutra idete na posao u strahu, kaže radnica Vahida Telalović iz Zenice


Da je posao u trgovini postao jedan od najopasnijih, dokazao je i slučaj iz Lukavca, koji je šokirao javnost u Bosni i Hercegovini. Kamere videonadzora snimile su preksinoć oko 18 sati bezobzirnog razbojnika kako kukavički sleđa prilazi radnici te brutalno udara šakom u glavu i odnosi novac.
 

Policija je uhapsila razbojnika, ali će napadnutoj radnici iz Lukavca, koja je zadobila lakše povrede, ostati trauma za cijeli život, piše Avaz.

 

 

Oružani upadi u trgovine postali su surova svakodnevica. Nema dana kad se ne evidentira da je u nekoj trgovini nezaštićenim radnicama otiman novac uz prijetnju pištoljem ili nožem. Na hiljade radnica svakog jutra odlaze na posao strahujući da bi uprave one mogle biti sljedeće žrtve.
 

Više od deset godina u marketu “Ekor komerc” u Zenici radi Vahida Telalović, koja ne krije da je u strahu zbog sve učestalijih razbojništava u brojnim bh. gradovima, pa i u Zenici.


Srećom, kaže, u njenoj firmi zabilježen je samo jedan takav slučaj, i to prije nekoliko godina u Fakultetskoj ulici, kad je razbojnik ukrao kompletan pazar. Uprkos tome, Telalović ističe da nije prijatan osjećaj gledati kako njene kolegice imaju takva, ružna iskustva, koja ostave trajne posljedice i strah da se nastavi raditi taj posao.
 

- Nimalo nije prijatan osjećaj raditi i biti koncentriran kad znate da možda vreba razbojnik. Svakog jutra idete na posao u strahu, razmišljate kako biste reagirali ako se to vama dogodi. Mi smo dodatno osigurani, jer nam je kompletan market pokriven videonadzorom, tihim alarmom, a imamo i osiguranje tako da je to itekakva sigurnost, kako fizička, tako i psihička, jer radite lakše i sigurnije kad znate da ste maksimalno zaštićeni – govori Telalović.


I njene kolegice, također, dodaju da svakog jutra kad idu na posao razmišljaju o takvim situacijama, ali da, osim u osiguranje koje im je obezbijedio direktor, vjeruju i u policiju, koja je na terenu i prati stanje, zbog čega su koliko-toliko sigurne.

 

Kako rade u marketu koji se nalazi u strogom centru Zenice, oni su, zbog sve češćih razbojništava, dobili jasne upute od direktora.


- Iako imamo svu maksimalnu sigurnost i pokrivenost, od direktora smo dobili upute da, ukoliko, ne daj, Bože, dođe do takve situacije, ne pokušavamo ništa. Rečeno nam je da damo sve što se zatraži od nas, jer je našem direktoru radnik na prvom mjestu – ističe Telalović.


No, jedna radnica trgovine u sarajevskom naselju Pofalići nije imala toliko sreće. Zbog učestalih pljački, žena je na kraju završila na “leksilijumu” i dala otkaz.


Nažalost, više je onih koje ostaju na poslu i riskiraju vlastiti život, jer im je to jedini izvor prihoda i način da prehrane porodice.


Kako bi se zaštitila od razbojnika, vlasnica trgovačke radnje “Top-market” u Sarajevu u večernjim satima zaključava svoju prodavnicu te robu prodaje kroz gelendere.


- Šta da vam kažem, svi smo mi, trgovci, u strahu – kazala je vlasnica Amra Planja.


U Biletića Polju kod Čitluka trgovina “Konzum” do sada je opljačkana deset puta. Posljednji put u oktobru, razbojnik je uletio naoružan automatskom puškom te je radnici zapovijedio: “Vadi sve što imaš!” U strahu za život, radnica je predala sav novac iz kase, a razbojnik je kupcu koji se tu zatekao, oteo ključeve Audija, iskoristivši ga za bijeg.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!