NIJE UGODNO, A JAKO JE VAŽNO

Bez obzira na sve: Šta ginekolozi nikako ne smiju raditi tokom pregleda svojih pacijentica?

Lifestyle29.11.18, 20:46h

Bez obzira na sve: Šta ginekolozi nikako ne smiju raditi tokom pregleda svojih pacijentica?
Svaka žena zaslužuje znati sve što njen liječnik radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda

Bez obzira na sve: Šta ginekolozi nikako ne smiju raditi tokom pregleda svojih pacijentica?


Ginekološki pregled zasigurno nije na listi najugodnijih, ni fizički ni psihički. Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.


Ginekolozi ne bi smjeli…

1. ...osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati. 


Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.


2. ...nametati osobna uvjerenja. Obavezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori šta smijete ili pak ne smijete raditi. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.


3. ..."pogrdno" komentirati vaše tijelo. Tačnije, uopće ne ga ne bi trebao komentirati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan za vaše zdravlje nije dozvoljen.


4. ...pregledavati vas bez objašnjenja o tome šta rade. Svaka žena zaslužuje znati sve što njen liječnik radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ako su vaši ginekolozi ''zaboravljivi'' i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.

 

(Zadovoljna.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!