BIVŠA NOVINARKA, SADA JEDAN OD NAJČITANIJIH REGIONALNIH PISACA

Simonida Milojković savjetuje: Djevojke, završite školu i zaposlite se! Jer, kad imate svoj novac, spavate s kim hoćete, a ne s kim morate!

ŽENA iN29.11.18, 19:11h

Simonida Milojković savjetuje: Djevojke, završite školu i zaposlite se! Jer, kad imate svoj novac, spavate s kim hoćete, a ne s kim morate!
Kada držim tribine, književne večeri, ili kad imam priliku da se javno obratim, djevojkama kažem: „Završite školu i zaposlite se. Koliko god da je plata mala, to su vaše pare i one će vam dati ekonomsku nezavisnost. One će vam dati slobodu", poručuje Simonida Milojković

 

Simonida Milojković jedna je od najčitanijih savremenih regionalnih pisaca. Ova bivša novinarka je svojim knjigama „Grabljivica“, „Ljubav u doba kokaina“ i „Žena“ napravila pravi bum na književnom tržištu, a sve zahvaljujući odluci da piše o temama o kojima rijetko ko ima hrabrosti i volje govoriti.


U oktobru ove godine izdala je svoju petu knjigu „Dijagnoza: Ljubav“.


– Izbor tema je posljedica dugogodišnjeg bavljenja novinarstvom. Nemam potrebu da izmišljam priče i fantaziram, već da zabilježim ono što se dešava danas i ovdje. Nažalost strašna ekonomska kriza dovodi do krize morala i zato više nego ikada ima prostitutki i narkomana. Droga je sve dostupnija i jeftinija, a imamo i situaciju da se prodaje oko škola. Kada vidite da se sve to dešava ispred vaše kuće, u vašoj ulici i gradu onda osjećate potrebu da to zabilježite i opomenete ljude koji to, možda, ne vide. Nisu svi u stanju da prepoznaju narkomana i druge tendencije koje vode u moralni sunovrat. Ekonomski ćemo se oporaviti za 10, 20 ili 30 godina, ali da li će se moral oporaviti? Potpuno su izgubljene sve tradicionalne vrijednosti – kaže Simonida u razgovoru za magazin Azra.


Na pitanje šta misli da je uzrok gubljenja tih tradicionalnih vrijednosti, Simonida odgovara:


– Bojim se da se to desilo zato što je otac, koji treba da bude glava porodice, ostao bez posla ili ima jako malu platu od 300 maraka. On se više ni za šta ne pita i kad nešto kaže svojoj djeci oni će reći: „Ma šta ti znaš, ne možeš da mi daš ni pet maraka“. Zatim, mladima su, nažalost, uzor reality zvijezde. To nisu starlete jer je „starleta“ politički korektan naziv za prostitutku. Našla sam jednu grabljivicu i ispričala njenu priču njenim rječnikom kako bi djevojke vidjele koliko je to strašan i ponižavajući posao. Jer kad neko kupi i plati nešto onda je to njegovo i može s tim da radi šta hoće. Napravila sam i pozorišnu predstavu „Ljubav u doba kokaina“ koja na jasan i direktan način govori o tome kuda vodi droga.


Svojim knjigama, predstavom, te predavanjima i tribinama koje organizujete na temu narkomanije i prostitucije, podižete svijest kod javnosti o ovim problemima. No, u čemu treba tražiti njihovo konkretno rješenje?


– Kada držim tribine, književne večeri, ili kad imam priliku da se javno obratim, djevojkama kažem: „Završite školu i zaposlite se. Koliko god da je plata mala, to su vaše pare i one će vam dati ekonomsku nezavisnost. One će vam dati slobodu, jer kada imate svoje pare, onda spavate s kim hoćete, a ne s kim morate“. Teško je naći rješenje jer nam je moral strašno urušen, a to nije od juče nego se sistemski urušava već godinama.


Govoreći o svojim knjigama koje su zasnovane na istinitim događajima i ispovjestima, sagovornica Azre otkrila je i da li postoji neko iskustvo koje ju je šokiralo više od ostalih?


– Na jednu od najdirljivijih priča sam naišla kada sam pisala „Grabljivicu“. Bila sam u Frankfurtu jer je tamo prostitucija legalizovana, a na drugom spratu u javnoj kući su bile djevojke svih nacionalnosti iz Jugoslavije. To su devojke iz mješovitih brakova, kao i one kojima su članovi porodice stradali u ratu, a koje taj posao rade da bi izdržavale preostale članove svojih porodica. Kako koja od tih djevojaka umre, a umirale su jer su bile navučene na drogu i na alkohol, one su pjevale pjesmu Lepe Brene „Ja sam Jugoslovenka“. To je da srce pukne.


Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!