JASNA PORUKA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA

Usvojen amandman o Srebrenici: Srbija mora priznati genocid, bez toga nema ulaska u Evropsku uniju!

Front29.11.18, 15:47h

Usvojen amandman o Srebrenici: Srbija mora priznati genocid, bez toga nema ulaska u Evropsku uniju!
Dokument izvjestitelja EP-a za Srbiju Davida McAllistera usvojen je s 503 glasa "za", 85 "protiv" i 47 suzdržanih

 


Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocjenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati. 


Dokument izvjestitelja EP-a za Srbiju Davida McAllistera usvojen je s 503 glasa "za", 85 "protiv" i 47 suzdržanih. 


EP je usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji, uključujući one koji se odnose na slučaj "Savamala", odnos srbijanskih vlasti prema genocidu počinjenom u Srebrenici i očuvanje zaštićenih sredina, uz osvrt na gradnju hidroelektrana na Staroj planini. 


U amandmanu koji se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici navodi se da EP "žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srbijanskih vlasti i podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka te naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU-u". 


U dva amandmana koji se odnose na slučaj "Savamala" piše da EP "primjećuje izvjestan napredak u slučaju nezakonitog uništavanja privatne svojine i lišavanja slobode kretanja u beogradskoj četvrti Savamala u aprilu 2016." te poziva na rješavanje tog slučaja, kao i na punu saradnju s pravosudnim organima kako bi svi počinioci bili privedeni pravdi. 


Usvojen je i amandman o očuvanju zaštićenih sredina, u kojem se Vlada Srbije poziva da "usvoji neophodne mjere očuvanja zaštićenih oblasti, naročito uzimajući u obzir razvoj hidroelektrana u osjetljivim područjima, kao što je Nacionalni park Stara planina", prenosi AL JAZEERA BALKANS.  


Vlada Srbije poziva se da u tom kontekstu provede temeljitu procjenu utjecaja na životnu sredinu, prema standardima EU-a, i ohrabruje da poveća transparentnost u vezi s planiranim projektima. 


U usvojenoj rezoluciji "pozdravlja se postojano angažiranje Srbije na putu ka uključenju u EU". 


Također je istaknut "izvjestan napredak" u reformi pravosuđa i zatraženo je da srbijanske vlasti pospješe reformu vladavine prava, a posebno da osiguraju nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije. 


Rezolucija razmatra ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Kosovom, uz stav da "svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane" i ako se njime očuvaju stabilnost regije i međunarodno pravo. 


Eurozastupnici "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granice između Srbije i Kosova, uključujući razmjenu teritorija" i "ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" te kažu da "etnički čiste države ne trebaju biti cilj u regiji". 


U tom dokumentu "podvlači se važnost stvaranja asocijacije / zajednice općina sa srpskom većinom" na Kosovu i provođenje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici. 


U dokumentu se "neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava neophodnost saradnje istražitelja Srbije i Kosova, kao i međunarodna podrška da se počinioci ubistva privedu pravdi". 

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a, uključujući politiku prema Rusiji, te da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

 

(FENA/ad) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!