tenzije na rubu eskalacije

Ukrajinski predsjednik: Prijeti nam totalni rat s Rusijom, neka niko ne pomisli da je ovo dječija igra!

Front28.11.18, 10:11h

Ukrajinski predsjednik: Prijeti nam totalni rat s Rusijom, neka niko ne pomisli da je ovo dječija igra!
"Ne želim da itko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom", upozorio je u utorak predsjednik Porošenko na trima ukrajinskim televizijskim mrežama

 

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju "totalnog rata" s Rusijom koja je, po njegovim riječima, "drastično povećala" vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

 

"Ne želim da itko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom", upozorio je u utorak predsjednik Porošenko na trima ukrajinskim televizijskim mrežama.

 

Porošenko: Broj tenkova u ruskim vojnim bazama se utrostručio, sve više brodova u Azovskom moru

 

"Službeno, bez skidanja oznaka čina, bez 'zelenih ljudi', ruske snage su u velikim brojevima napale brodove Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Porošenko u izjavi objavljenoj na njegovoj web-stranici, referirajući se na ruske vojnike koji tijekom okupacije i aneksije Krima 2014. nisu nosili insignije kako ne bi bili prepoznati.

 

Po njegovim riječima, broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se "utrostručio", a broj vojnih postrojba se "drastično povećao" - prenosi Index.

 

Ukrajinski predsjednik je usto izvijestio o velikom povećanju broja ruskih ratnih brodova u Azovskom moru i o jačanju ruske vojne nazočnosti na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom državnom teritoriju.

 

Porošenko: SAD nam je obećao punu pomoć

 

Međutim, Porošenko je naglasio da mu je američki državni tajnik (ekvivalent ministra vanjskih poslova) obećao "punu pomoć, uključujući vojnu pomoć" nakon sukoba u nedjelju.

 

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

 

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

 

Ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu je zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

 

Trump: Možda se neću sastati s Putinom

 

Rusija je izgred nazvala "provokacijom", a Ukrajina je osudila "čin agresije" Moskve, zatraživši oslobađanje mornara i povratak brodova.

 

Donald Trump je, povisivši ton prema Vladimiru Putinu, zaprijetio otkazivanjem njihova susreta planiranog krajem tjedna na summitu G20 u Argentini.

 

Izvješće o situaciji koje mu uskoro trebaju predati njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost bit će "presudno", rekao je američki predsjednik za Washington Post. "Možda se neću sastati" s kremaljskim čelnikom, istaknuo je, pošto je Bijela kuća netom bila potvrdila da će se susret održati.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!