za ljubitelje sedme umjetnosti

Projekcijom igranog filma 'Sam samcat' Otvoreno 12. izdanje Mostar film festivala

Kultura27.11.18, 19:24h

Projekcijom igranog filma 'Sam samcat' Otvoreno 12. izdanje Mostar film festivala
Ovogodišnji MOFF donosi 26 projekcija u pet službenih programa, i to natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom, dječjem i retrospektivi, a kao i svake godine MOFF prati zanimljiv zabavno-glazbeni program

 

Projekcijom igranog filma "Sam samcat", redatelja i scenarista Bobe Jelčića, u utorak je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" otvoreno dvanaesto izdanje Mostar film festivala (MOFF), koje će trajati do 3. prosinca. 

 

Ovogodišnji MOFF donosi 26 projekcija u pet službenih programa, i to natjecateljskom, dokumentarnom, studentskom, dječjem i retrospektivi, a kao i svake godine MOFF prati zanimljiv zabavno-glazbeni program. 

 

- Dvanaest godina ustrajavamo na ovoj pozornici, održavajući ovu manifestaciju koja je prerasla Mostar i BiH. Idemo dobrim putem, borimo se, nije lako... Trudimo se i trudit ćemo se da vratimo film u Mostar. Smatram da je ovogodišnji program festivala jako zanimljiv i da ce Mostarci uživati sljedećih tjedan dana - kazao je ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović na svečanosti otvaranja. 

 

U natjecateljskom programu ovogodišnjeg MOFF-a bit će prikazano 13 filmova, a stručni žiri nagradit će najbolju mušku, žensku i sporednu ulogu, te najboljeg debitanta. 

 

Pored filma "Sam samcat" u natjecateljskom programu bit će prikazani, među ostalima, i filmovi "Comic Sans" Nevija Marasovića, "Za ona dobra stara vremena" Dominika Galića, "Južni vetar" Miloša Avramovića, "Agape" Branka Schmidta, "Meso" Saše Hajdukovića. 

 

Festival je otvorenim proglasio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, osvrnuvši se na povijest samog festivala. Naglasivši njegov značaj, mostarski gradonačelnik poručio je kako kulturu u Mostaru treba zajednički živjeti i propagirati. 

 

- Ovaj festival jedna je u nizu kulturnih stvari koje su se dogodile Mostaru. Mi radimo na kandidaturi za Europsku prijestolnicu godine 2024, a MOFF je jedna biser u nizu koji će tu prestižnu titulu donijeti u Mostar - kazao je Bešlić. 

 

Uz natjecateljski program ljubitelji sedme umjetnosti u okviru programa DocuSpectre moći će pogledati dokumentarna ostvarenja iz regije, filmove "Zarobljeno vrijeme" Milana Miloševića, "Putevi duhana" Mirka Pivčevića, "Sestre Čuljak" Zdenka Jurilja, "Charlatan Magnifique" Maje Pavlin te film "Dvije škole pod jednim krovom" Srđana Šarenca. 

 

U programu !hej Studenti studentima publici će se predstaviti studenti regionalnih glumačkih i dramskih fakulteta i akademija, dok Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma "Hotel Transylvania: Summer Vacation" i igranog filma "Zlogonje". 

 

Program retrospektive posvećen je filmskim uradcima koji su tematikom vezani za Hercegovinu, a publika će moći pogledati sedam kratkih filmova po izboru Filmskog centra Sarajevo. Između ostaloga, tu su stari i rijetko viđeni filmski zapisi o skakačima sa Starog Mosta, kesonci koji prave stupove za mostove Neretve ispod vode, posljednje zanatlije-stupari u Stocu te dokumentarni film o poplavama u Popovu polju pri izgradnji vještačkih jezera. 

 

U ponedjeljak, 3. prosinca, planirana je svečane ceremonije zatvaranja na kojoj će najboljim glumcima biti dodijeljene nagrade, a MOFF će zatvoriti film "Mate i Jure", redatelja Luke Mamuze.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!