U Sarajevu od 28. novembra do 3. decembra

Pravo ljudski film festival programski propituje 1968. godinu

Kultura27.11.18, 13:58h

Pravo ljudski film festival programski propituje 1968. godinu
Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih savremenih bh. umjetnika i dizajnera

 

Pravo ljudski film festival bit će otvoren 28. novembra u Sarajevu donoseći bogat i zanimljiv program, a riječ je o festivalu koji je već 13 godina otvorena platforma za film, rečeno je danas na pres konfrenciji. 

 

Đorđe Krajišnik iz tima Pravo ljudski film festivala podsjetio je da je ovaj festival uvijek doticao niz važnih tema, a ove godine je u znaku obilježavanja 50 godina od 1968. godine koju su obilježili protesti mladih i studenata u svijetu. 

 

Koordinatorica glavnog programa Festivala Maja Abadžija navela je da se glavni program Extra muros sastoji od filmova koji istražuju, propituju. 

 

Osim programa Extra muros koji ove godine donosi osam filmova, tu su i ostvarenja iz programa Re:versus u kojem je sedam najboljih dokumentarnih filmova iz prošle godine, kao i selekcija kratkog filma sa šest filmova. 

 

Također, festival će ponuditi i program "Sva moć mašte" koji se bavi rekapitulacijom umjetničkog i političkog naslijeđa 1968. godine. 

 

Poseban program, kako jer navela Abadžija, je "Nutarnji pogled: Film i uznemireni um" koji će se dotaći problematike mentalog zdravlja i stigmatizacije oboljelih. Ovoj temi bit će posvećena i jedna od radionica Pravo ljudski film festivala. 

 

Direktorica Festivala Kumjana Novakova istakla je da je težište festivale više u promišljanju šta je ostavila 1968. godina i koje su posljedice, nego što se bavi historijskim analizama. 

 

Kako je Novakova navela, nije riječ o klasičnom obilježavanju 50 godina od događaja u 1968. godini. 

 

Ona podvlači da su pitanja koja se mogu postaviti u tom kontekstu - koliko smo danas spremni da otvoreno propitujemo sistem, političke paradigme… 

 

Koordinator programa za mlade Almir Kljuno istakao je da će u okviru Pravo ljudski film festivala biti upriličen i festival Zumiraj prava koji je svojevrstan festival u festivalu, a u okviru kojeg će biti prikazano šest filmova za mlade. Također, bit će prikazani i filmovi mladih autora nastali na radionicama koje je organizovao Pravo ljudski film festival i DokuFest. 

 

Nagrada za najbolji film na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu bit će rad Anura Hadžiomerspahića (1971-2017), jednog od najistaknutijih savremenih bh. umjetnika i dizajnera. 

 

U pitanju je slika "A Safe and Secure Way to Store and Organize Your Knives" (2014), koju Pravo Ljudski dodjeljuje u saradnji s kreativnim timom Ideologija i muzejom Ars Aevi. Slika je rad iz ciklusa "Fake Art II". 

 

Za Extra muros nagradu natječe se osam umjetničkih dokumentarnih filmova iz čitavog svijeta. O dodijeli te nagrade odlučivat će žiri u sastavu Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michał Mądracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španija). Nagrada se dodjeljuje novim autorima i autoricama kojima je to prvi ili drugi film. 

 

Festival će trajati do 3. decembra.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!