Bivši zamjenik direktora DKPT-a pojasnio ko Dodika (ne) smije obezbjeđivati

Ne zna MUP RS šta ko radi u Travniku i Zenici i kakve su tamo moguće bezbjednosne prijetnje

Front27.11.18, 10:56h

Ne zna MUP RS šta ko radi u Travniku i Zenici i kakve su tamo moguće bezbjednosne prijetnje
Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim obezbjeđenjima, ne smije da bude improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu obezbjeđenja ne može vršiti jedna agencija samostalno već mora postojati saradnja, rekao je Pena za EuroBlic

 

Saradnja svih bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini mora da postoji da bi bio čuvan predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali što se tiče fizičkog obezbjeđenja, nema nikakvih problema da ga čuva MUP Republike Srpske, smatra bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena.

 

On kaže da je obezbjeđenje kompleksna stvar i da zakon ostavlja mogućnost dogovora.

 

"Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim obezbjeđenjima, ne smije da bude improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu obezbjeđenja ne može vršiti jedna agencija samostalno već mora postojati saradnja. Kako će napraviti procjenu bezbjednosne situacije, ako neće koristiti podatke svih agencija u Bosni i Hercegovini?", rekao je Pena za "Euroblic". 

 

On objašnjava da je Dodikov zahtjev da ga obezbjeđuje entitetska policija sasvim legitiman budući da je već dugo štićena ličnost, pa je stekao povjerenje u neke ljude, te ističe da postoji mogućnost da to bude ispunjeno bez izmjene bilo kakvog zakona. 

 

"Na osnovu podijeljenih uloga u sistemu, policija RS-a može to da radi, ali nikako sama. Moraju saznati od čega ga štite, a da bi to uspjeli moraju se koristiti podaci Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), federalne policije, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalih. Ne zna MUP Republike Srpske šta ko radi u Travniku i Zenici i kakve su tamo moguće bezbjednosne prijetnje", rekao je Pena. 

 

On ističe da je jasno da MUP RS-a ne može da vrši saobraćajno obezbjeđenje u Fedaraciji BiH, ali što se tiče fizičkog, nikakav problem nije da ga čuva upravo policija Republike Srpske, kako je sam i tražio. 

 

Iako je fizičko obezbjeđenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda glavna tema ovih dana, Pena objašnjava da to svakako nije jedino obezbjeđenje koje imaju predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

 

"Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, osim fizičkog, tehničkog i saobraćajnog obezbjeđenja, postoji i operativno, protivpožarno obezbjeđenje, kao i mnoga druga", pojasnio je Pena. 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da neće odustati od toga da ga čuva entitetska policija, jer, kako je rekao, neće da bude glineni golub. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još