borio se na strani isil-a

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za terorizam: Poznat i po nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira

Hronika26.11.18, 12:42h

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića osumnjičenog za terorizam: Poznat i po nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira
Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti

 

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

 

-Ahmetspahić Muniba, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici (poznat i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira").

 

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina "Džebhatu Nusra" i "ISIL".

 

Tijekom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

 

Također, osumnjičeni Ahmetspahić Munib, je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na veleposlanstvo SAD u listopadu / oktobru 2011. godine.

 

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim instuticijama SAD.

 

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za kazneno djelo organiziranje terorističke skupine iz članka 202. d. i kaznenim djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH. 

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!