važan izvor energije i vlakana

Idealna prehrana za trudnice: Evo šta morate unositi u organizam

ŽENA iN25.11.18, 12:19h

Idealna prehrana za trudnice: Evo šta morate unositi u organizam
- Već je poznato da prehrana majke prije i tijekom rane faze trudnoće ima važnu ulogu u razvoju fetusa - izjavila je Tania Desrosier koja je vodila istraživanje

 

Žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili su već trudne trebale bi jesti više ugljikohidrata, zaključak je istraživanja Sveučilišta u Sjevernoj Karolini. Naučnici su za časopis Birth Defects Journal otkrili da bi žene koje pokušavaju začeti trebale izbjegavati prehranu koja ima malo ili nema uopće ugljikohidrata. Naime, oni daju tijelu energiju i važan su izvor vlakana.

 

Žene koje ograničavaju unos ugljikohidrata imaju 30 posto veću vjerojatnost da će im djeca biti rođena s deformacijama neuralne cijevi, što može uzrokovati smrt ili invaliditet, u usporedbi sa ženama koje jedu ugljikohidrate.

 

- Već je poznato da prehrana majke prije i tijekom rane faze trudnoće ima važnu ulogu u razvoju fetusa - izjavila je Tania Desrosier koja je vodila istraživanje. 

 

- Novost je otkriće da nedovoljan unos ugljikohidrata može povećati rizik od deformacija neuralne cijevi kod djeteta za 30 posto. To zabrinjava jer je prehrana s malo ugljikohidrata sada popularna - dodaje, prenosi Index

 

Istraživanjem su obuhvaćeni podaci 11.285 rođenih beba iz nekoliko američkih saveznih država u razdoblju od 1998. do 2011. Oko 9545 majki rodilo je zdravu djecu, dok je kod 1740 žena zabilježena smrt novorođenčeta ili neuralna oštećenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!