video/ haos u parizu, protesti zbog rasta cijena goriva

Francuzi nezadovoljni Macronom: Policija ispalila suzavac i koristila vodeni top protiv demonstranata

Hronika24.11.18, 13:10h

Francuzi nezadovoljni Macronom: Policija ispalila suzavac i koristila vodeni top protiv demonstranata
Analitičari ističu da je većina demonstranata nezadovoljna radom Macrona kojeg optužuju da podržava bogatije, a da zanemaruje probleme običnih ljudi

 

Policija je ispalila suzavac i upotrijebila vodeni top protiv demonstranata u Parizu tokom protesta zbog rasta cijena goriva i nezadovoljstva radom predsjednika Emmanuela Macrona. 

 

Kako prenosi Slobodna Evropa, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na Champs Élyséesu, gdje ih je policija spriječila da krenu ka Jelisejskoj palati. Pojedini demonstranti pjevali su nacionalnu himnu, a drugi su nosili transparente "Macron, ostavka" i "Macron, lopov". 

 

Tenzije su u porastu širom Francuske jer je na protestima prošlog vikenda učestvovalo više od 250.000 ljudi od Provanse do Normandije. Francuski ministar unutrašnjih poslova Cristophe Castaner pozvao je na mir i najavio je oštre mjere policije u slučaju nemira. Samo u Parizu je raspoređeno oko 3.000 pripadnika bezbjednosnih snaga. 

 

 

Analitičari ističu da je većina demonstranata nezadovoljna radom Macrona kojeg optužuju da podržava bogatije, a da zanemaruje probleme običnih ljudi. 

 

Macron je stao u odbranu rasta cijene goriva, navodeći da je ta mjera neophodna kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva i najavio da će početkom naredne sedmice iznijeti nove planove kako bi olakšao "energetsku tranziciju", javlja Reuters.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!