NIJE MU SE SVIDIO PRILOG NA JAVNOM SERVISU

Stigla ga kazna: Janez Janša nazvao novinarke 'odsluženim prostitutkama', pa mu sud presudio...

Hronika23.11.18, 19:17h

Stigla ga kazna: Janez Janša nazvao novinarke 'odsluženim prostitutkama', pa mu sud presudio...
"Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je Janša



 

Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravomoćno uvjetno osudio na tri mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godine dana, jer je na Twitteru dvije novinarke Slovenske televizije nazvao medijskim "prostitutkama" nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvještavali o njegovoj stranci. 

 

Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju povijesti, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Facebook skupinu "Legija smrti", što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom Twitter računu. 

 

"Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je Janša. 

 

U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti odštetno i kazneno tužile Janšu. 

 

U odštetnoj tužbi već im je pravomoćno dodijeljeno po šest hiljada eura, a sad je sud u Celju donio nepravomoćnu presudu i u kaznenom dijelu parnice. 

 

Slovenski oporbeni prvak u petak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagirao na nekorektno izvješćivanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom "nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju", te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi ispriku. 

 

Odvjetnik novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvaća kao ispriku nego kao neumjesni sarkazam. 

 

Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla "hrpu gnusnih laži" na račun članova SDS-a, te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama, javila je Hina.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!