VRAĆA LI SE LIDER 'NARODA I PRAVDE' U STARU FOTELJU?

Konaković: Još sam vruć od te funkcije... Kad bih ja birao, ne bih bio premijer. Ako će me drugi obavezati, ja ću to prihvatiti!

Front23.11.18, 18:26h

Konaković: Još sam vruć od te funkcije... Kad bih ja birao, ne bih bio premijer. Ako će me drugi obavezati, ja ću to prihvatiti!
- Ako je funkcija premijera kočnica za bilo kakav dalji razvoj ove priče, nećemo insistirati na tome. Insistirat ćemo da to bude neko ko će realizirati sve ono što smo obećali, istakao je Konaković u razgovoru za Oslobođenje

 


U aktuelnom intervjuu koji je lider "Naroda i pravde", Elmedin Konaković, dao za današnje izdanje Oslobođenja između ostalog odgovarao je i na pitanje u kojoj fazi su pregovori šest stranaka u KS-u i smije li reći da imaju buduću skupštinsku većinu, te kada će konačno početi razgovori o resorima?


- Evo, ekskluzivno, razgovori o resorima kreću sutra (danas, op. a.). Mi smo usvojili dokument koji ima više od 300 mjera, u kojem su jasni principi djelovanja, a u kojima je sve ono što je "Narod i pravda" tražio u predizbornoj kampanji - zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, dvostepeni nadzor javnih nabavki, zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu, etički zakon koji će nam, nadam se, donijeti etičkog oficira u Kanton, neovisnog čovjeka kojeg će birati civilno društvo i akademska zajednica - rekao je Konaković.


Upitan da li te mjere obuhvataju Gras i ViK, Konaković je odgovorio:


- Obuhvataju. Zahvati će biti teški, pogotovo u Grasu. Naša vizija je da Gras postoji i da se tamo reducira broj ljudi. Mi smo uspjeli smanjiti broj uposlenih za oko 400. Cilj je da Gras pokrije linije koje može, a da one koje ne može rade druge firme, koje će zakonom predviđenim procedurama moći aplicirati za njih. Građani su na prvom mjestu i najbitnije je da oni imaju prevoz. Učinit ćemo sve da ojačamo Gras, ali nećemo insistirati na monopolu.


Odgovarajući na pitanje da li će i dalje voditi sjednice Skupštine, Konaković se dotakao i pitanja budućeg premijera Kantona Sarajevo, s obzirom da se i njegovo ime, odnosno povratak na ovu funkciju sve češće pominje u javnosti.


- "Narod i pravda" od mene traži da nastavim premijersku funkciju, imamo najveći broj glasova i stranka smo kojoj to po političkom bontonu pripada. Ali, ja sam možda u nekim segmentima i kontroverzna ličnost, čija pojava izaziva negativne reakcije kod onih koji bi trebali biti naši partneri. Učinit ću sve da takvih stvari nema i, ako je funkcija premijera kočnica za bilo kakav dalji razvoj ove priče, nećemo insistirati na tome. Insistirat ćemo da to bude neko ko će realizirati sve ono što smo obećali. Ima tu teškog posla. Vlada koju bih vodio bi mogla funkcionisati odmah, jer sam još vruć od te funkcije, ali ima dobrih kadrova i u drugim strankama, kao i u "Narodu i pravdi". Kad bih birao, ja ne bih bio premijer. Ako će me drugi obavezati na to, ja ću prihvatiti. Mnogo je važnije da zadržimo hemiju među ovih šest subjekata. Ako će taj teški posao za nas uraditi neko drugi, nama još bolje.

 

Kompletan intervju možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još