tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Predraga Lažetića za ratni zločin na području Gacka

Hronika23.11.18, 13:40h

Podignuta optužnica protiv Predraga Lažetića za ratni zločin na području Gacka
On se tereti da je mučio, zlostavljao, nanosio ozlijede i nečovječno postupao prema 11 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatočene u objektu Samačkog hotela Termoelektrane Gacko

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Lažetića, rođenog 16.01.1965. godine u Gacku. 

 

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi" a kasnije VRS, postupao protivno odredbama  Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Gacka, u lipnju 1992. godine. 

 

On se tereti da je mučio, zlostavljao, nanosio ozlijede i nečovječno postupao prema 11 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatočene u objektu Samačkog hotela Termoelektrane Gacko. 

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.  

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!