8. DECEMBRA NA SCENI BKC-A

Komedija 'Narodni poslanik' ponovo pred sarajevskom publikom

Kultura23.11.18, 12:08h

Komedija 'Narodni poslanik' ponovo pred sarajevskom publikom
Teme koje se obrađuju predstava "Narodni poslanik" , situacije koje se prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima

 


Komedija “Narodni poslanik” rađena po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Alena Muratovića, ponovo će biti izvedena pred sarajevskom publikom 8. decembra u 20:00 sati na sceni Bosanskog kulturnog centra. 


Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra. 


Glumačku podjelu čini generacija iskusnih bh glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.


Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić, a scenograf Vedran Hrustanović.


Ulaznice se mogu kupiti na blagajni BKC-a , a radno vrijeme blagajne je od 10 sati do 17 sati (osim nedelje). 


O PREDSTAVI:


Narodni poslanik" je prva komedija Branislva Nušića, srpskog komediografa, pisca romana, drama i eseja, napisao ju je još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti, odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. 


Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu.


Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.


- S obzirom na aktuelnost teksta i skoro održavanje izbora i svega onog tragikomičnog što nam oni iz godine u godinu donose, odlučili smo ovu komediju još više približiti današnjem vremenu, te je iz male srpske palanke prebaciti u jednu od bosanskohercegovačkih varošica danas. Bez namjere da prozivamo i jednu od aktuelnih bh stranki ili poznatih nam likova iz političkog života, ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo - poručuju producenti predstave. 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!