Nermin Muzur iz 'Naroda i pravde'

Naš kandidat za premijera je Elmedin Konaković! Pojedini pokušavaju pričom o tome podmetnuti crv sumnje, ali...

Front22.11.18, 11:38h

 Naš kandidat za premijera je Elmedin Konaković! Pojedini pokušavaju pričom o tome podmetnuti crv sumnje, ali...
Mišljenja je da će formiranje vlasti na entitetskom nivou biti mnogo komplikovanije nego na kantonalnom nivou

 

Naš kandidat za premijersku funkciju u Kantonu Sarajevo je Elmedin Konaković - poručio je Nermin Muzur iz Naroda i pravde tokom gostovanja u Novom danu N1 televizije. Najveći broj mandata za Narod i pravdu u Skupštini Kantona Sarajevo i kvalitetno obnašanje premijerske funkcije su razlozi za Muzura zašto bi Konaković trebao ponovo biti premijer.

 

Kao budući zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je ocijenio da je nerealno očekivati da će postojati skupštinska većina na konstituirajućoj sjednici ovog zakonodavnog tijela zakazanoj za 27. novembar.

 

Mišljenja je da će formiranje vlasti na entitetskom nivou biti mnogo komplikovanije nego na kantonalnom nivou. Pozvao je sve političke stranke da čim prije počnu pregovore u cilju formiranja vlasti u Federaciji. Zatim je ukazao na sljedeće:

 

"Na Federalnom nivou ćemo imati jako puno posla jer je puno nerješenih stvari. Premijer Federacije je jasno rekao da ništa nisu uradili po pitanju korupcije. Mislim da je to ključni problem države. Druga stvar za koju je rekao da ništa nije urađeno je reforma javne uprave, a ona je najveći teret društva".

 

Kao treći problem za koji je federalni premijer rekao da ništa ništa nije učinjeno, Muzur je naveo javnu potrošnju.

 

Kako je kazao, među koalicionim partnerima aktuelne vlasti je bilo neprincipijalnosti u ponašanju.

 

Upitan da li će funkcionisati vlast sačinjena od šest političkih stranaka u sarajevskom kantonu, odgovorio je:

 

"Oni koji imaju iskrene namjere u toj parlamentarnoj većini, vjeruju u to. Da ne vjeruju, vjerovatno ne bi bili dio pregovora. Drugi navijaju da to opstruiraju. Najvažnije je da su stranke okupile".

 

Muzur potom osvrnuo na pitanje premijera u Kantonu Sarajevo rekavši da pojedini pokušavaju pričom o tome "podmetnuti crv sumnje" među šest političkih stranaka, te je dodao:

 

"Normalno je da stranke koje su dobile zavidan broj stranaka predlože premijera. Legitimno je da kažu da bi premijer trebao biti njihov predstavnik. Mislim da bi premijer trebao biti iz Naroda i pravde jer smo dobili najveći broj zastupnika. Naš kandidat za premijersku funkciju je Elmedin Konaković. To je čovjek koji može najbrže i kvalitetno obnašati premijersku poziciju. U njegovo vrijeme su započeli mnogi pozitivni procesi".

 

U razgovoru za N1 je naglasio da je legitimno da i druge stranke predlože kandidata za čelnog čovjeka Vlade Kantona Sarajevo.

 

Komentarisao je i svoju smjenu s funkcije direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazavši da ona nije bila u skladu sa zakonom. Kao razlog svoje smjene je istakao promjenu svojeg političko opredjeljenja.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još