zajedničko djelovanje

Nakon dugogodišnje uspješne saradnje, potpisan sporazum o saradnji između ANUBiH i UG BiH

Kultura21.11.18, 13:53h

Nakon dugogodišnje uspješne saradnje, potpisan sporazum o saradnji između ANUBiH i UG BiH
Jedan od prvih projekata koji će se realizirati nakon potpisivanja sporazuma biće organizacija razmjene izložbi likovnih umjetnika, članova Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Makedonske akademije nauka i umjetnosti

 

 


Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine potpisala je 15. novembra sporazum o saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine. Ideja o potpisivanju sporazuma proistekla je iz dugogodišnje uspješne saradnje ove dvije državne institucije.


Osnovni cilj sporazuma je zajedničko sistematsko i trajno djelovanje obje institucije u zadovoljavanju potreba i ispunjavanju zadataka koji proističu iz zajedničkih misija obje institucije da doprinose razvoju, unapređenju, promoviranju i afirmaciji umjetnosti i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, potrebe stalnog vrednovanja stvaralaštva u oblasti likovnih umjetnosti, nužnosti pojačanih napora na očuvanju kulturno-historijske baštine, posebno u oblasti likovnih umjetnosti, značaja umjetnosti za ubrzavanje opšteg i kulturnog razvoja bosanskohercegovačkog društva, potrebe poboljšanja materijalnog položaja svih subjekata u oblasti likovnih umjetnosti, želje da doprinesu dobrobiti pojedinaca, društva i države Bosne i Hercegovine i namjere da se sinergijski djeluje prema svim relevantnim subjektima u okruženju radi uspješnog uključivanja likovnih umjetnosti u savremene umjetničke i društvene procese.


Jedan od prvih projekata koji će se realizirati nakon potpisivanja sporazuma biće organizacija razmjene izložbi likovnih umjetnika, članova Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Makedonske akademije nauka i umjetnosti.


Izložba likovnih umjetnika – članova Odjeljenja umjetnosti Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine biće upriličena u Skoplju u aprilu 2019. godine, dok će likovni umjetnici – članovi Odjeljenja umjetnosti Makedonske akademije nauka i umjetnosti svoje radove predstaviti bosanskohercegovačkoj javnosti u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u oktobru 2019. godine.


Pored ovih izložbi, ANUBiH u narednom periodu planira započeti projekt organizacije stalne izložbene postavke na kojoj će biti prezentirani dokumenti i knjige iz fundusa biblioteke, arhiva i Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH, te umjetničke slike koje se nalaze u vlasništvu Akademije. Ovo će biti veliki i zahtjevan poduhvat u kome će značajnu i važnu ulogu imati i Umjetnička galerija BiH.


Ispunjavajući svoju misiju Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je u protekle četiri godine potpisala 13 sporazuma o saradnji sa bosanskohercegovačkim institucijama s ciljem razvoja, unapređenja, podržavanja i promoviranja nauke i umjetnosti, afirmacije kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te doprinosa oblastima koje su od zajedničkog interesa i posebnog značaja za održivi razvoj bosanskohercegovačkog društva sugerirajući pravce naučnih istraživanja i umjetničkog rada.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!