počevši od nove godine

Stiže novo poskupljenje cigareta: Koliko će pušači morati izdvojiti za kutiju?

Hronika21.11.18, 10:56h

Stiže novo poskupljenje cigareta: Koliko će pušači morati izdvojiti za kutiju?
Nove cijene cigareta utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UIO

 

Od početka 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Proizvođači i distributeri cigareta u obavezi su da do 30.11.2018. godine u Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta, koje će biti na snazi od nove godine - piše Faktor

 

Nove cijene cigareta utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UIO.

 

Prema toj odluci, na cigarete će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje od 20 komada. Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

 

Akciza na duvan za pušenje u 2019. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini, i ona iznosi 114,40 KM po kilogramu.

 

Ostatak pojedinosti čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još