formula za izbjegavanje konflikata

Ivanić: Da bi bilo saradnje među novim članovima Predsjedništva BiH, neko od njih će morati odustati od...

Front21.11.18, 07:58h

Ivanić: Da bi bilo saradnje među novim članovima Predsjedništva BiH, neko od njih će morati odustati od...
Kako je rekao, poseban problem će nastati ukoliko se desi da Predsjedništvo postane centar odlučivanja, kako je ranije najavio Dodik, jer to znači da Savjet ministara BiH, a vjerovatno ni Parlament, neće imati svoje mjesto u donošenju odluka

 

Da bi bilo saradnje između novoizabranih članova Predsjedništva BiH, neko će morati odustati od onoga što je pričao u kampanji. Ukoliko Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić ostanu pri svojim principima, imaćemo vječite konflikte, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući sinoć u Dnevniku 3 BHT-a.


Prema Ivanićevim riječima, da bi se konflikti izbjegli, Dodik mora odustati od priče da ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, da postoji samo Republika Srpska. Sa druge strane, s ciljem saradnje, Džaferović bi trebalo da odustane od stava da RS ima svoje mjesto, ali da je BiH dominantna, ili da Komšić odustane od priče o građanskoj BiH.

 

Ivanić je istakao kako smatra da nijedan od novoizabranih članova Predsjedništva BiH neće odustati od svojih principa, te da zbog toga neće biti suštinskih iskoraka u vođenju države.

 

Kako je rekao, poseban problem će nastati ukoliko se desi da Predsjedništvo postane centar odlučivanja, kako je ranije najavio Dodik, jer to znači da Savjet ministara BiH, a vjerovatno ni Parlament, neće imati svoje mjesto u donošenju odluka.

 

Najveći problem na kojem će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH morati raditi, prema Ivanićevim riječima je izmjena Izbornog zakona, a to je pitanje koje će, kako je rekao, od starta opredjeljivati njihov rad.

 

Ivanić je rekao da, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, postoje različiti pogledi u zavisnosti od političkih subjekata.

 

Čović traži izmjene Izbornog zakona kako bi osigurao da predstavnici hrvatskog naroda biraju svoje predstavnike i tu je veliko neslaganje sa partijama sa sjedištem u Sarajevu”, rekao je Ivanić, te dodao da su ono za šta se PDP zalaže kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, više tehničke promjene, koje bi trebalo da onemoguće eventualne zloupotrebe.

 

Prema njegovim riječima, tehničke promjene Izbornog zakona odnosile bi se na elektronski nadzor, video nadzor nad kutijama sve vrijeme tokom izbora, kao i pokušaj da se računarskim putem nadgleda glasanje.

 

“To je preduslov za bilo kakve normalne izbore, jer su ovi zadnji bili potpuno nenormalni i mislim da je to najveća zloupotreba koja se ikada desila”, rekao je Ivanić.

 

Istakao je kako je očigledno da se zloupotreba desila, te da je PDP prikupio dovoljno dokaza o tome, ali da niko nije želio time da se bavi, jer bi to predstavljalo još jedan problem, a svi, kako je rekao, idu linijom manjeg otpora.

 

Govoreći o protekle četiri godine, kada je u pitanju rad Predsjedništva BiH, Ivanić je istakao kako su prve dvije godine bile sasvim korektne, te je u tom periodu pokrenut Evropski put BiH i napravljene su mnoge pozitivne stvari, ali tokom posljednje dvije godine, kako je rekao, taj entuzijazam je pao i stvari su počele da se komplikuju nepotrebnom politizacijom.

 

Ivanić je poručio da završetkom mandata na funkciji člana Predsjedništva BiH, neće završiti i njegov angažman na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!