za nama zaostaje jedino crna gora

Zašto LIDL i IKEA nikako da stignu u BIH: 'Oni vrlo brzo naprave kalkulaciju da li se to isplati...'

Biznis Klub19.11.18, 18:41h

Zašto LIDL i IKEA nikako da stignu u BIH: 'Oni vrlo brzo naprave kalkulaciju da li se to isplati...'
Prvo su stigli u Hrvatsku, nedavno i u Srbiju, no u BiH, ne planiraju

 

Lidl ne planira proširenje na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je za N1 potrvrđeno iz ovog njemačkog, globalnog lanca supermarketa. No, nije Lidl jedini koji "izbjegava" tržište BiH. Tu je i norveška IKEA.

 

Prvo su stigli u Hrvatsku, nedavno i u Srbiju, no u BiH, ne planiraju. U kratkom odgovoru na upit N1 iz Lidla pišu:"Trenutno ne planiramo proširenje na BiH."

 

"Oni procijene koliko ima stanovnika u krugu od nekih 100/200km, kakva je njihova kupovna moć i šta mogu očekivati i oni vrlo brzo naprave kalkulaciju da li se to isplati", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca.

 

Lidl je procjenio da im se u Srbiji isplati otvoriti lanac radnji. Prije mjesec dana je na tržište uvezao 1.500 novih proizvoda. Već sada su primjetna manja pomjeranja na tržištu.

 

"Cijene su već negdje u septembru krenule da idu na dole, ali i dalje je prerano zato što je Lidl na tržištu faktički već nekih mjesec dana, i prave korekcije cijena možemo očekivati u narednom periodu", ističe Ognjen Grbović, Cenoteka.rs.

 

"Nije došlo do takve promjene kakva se očekivala. Došlo je više do većeg broja manjih akcija, što je možda dobar marketinški potez konkurentskih firmi", tvrdi Maja Anokić, Udruženje potrošača Srbije.

 

 

Pored Lidla na bh. tržištu nema ni IKEA-e, švedskog brenda popularnog namještaja.

 

"Nisam siguran da je BiH pretjerano interesantno tržište za jednu IKEA-u, jednostavno je to malo tržište, malo stanovnika, sa malom platežnom moći", kaže Smailbegović.

 

Među poslednjim smo dobili i popularne inditeksove brendove sa popularnom Zarom. Tek početkom naredne godine, bi trebala da se otvori prva H&M prodavnica u Banjaluci. Posao.ba u ovim trenucima vrši selekciju osoblja.

 

"Taj proces dakle traje i trajaće, otvoren je stvarno veliki broj pozicija počevši od pozicije prodajni savjetnik, gdje primaju taj mladi tim, dinamični i svi mladi ljudi koji to mogu učiniti mogu to uraditi preko portala Posao.ba", kaže Erna Saljević, PR Posao.ba.

 

McDonald's smo dobili prije sedam godina. Za sedam godina u BiH su otvorili tek četiri restorana. U susjednim Srbiji i Hrvatskoj ih ima na desetine.

 

Za BiH, ako je sudeći po svjetskim brendovima, zaostaje Crna Gora. Ona pored Lidla, IKEA-e, H&M, nema ni McDonald's.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još