Traže izmještanje migranata iz središta grada

Građani Bihaća poručili: Apelujemo na Željeznice FBiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata

Hronika17.11.18, 20:21h

Građani Bihaća poručili: Apelujemo na Željeznice FBiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata
Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć u skladu sa zakonima Evropske unije

 

„Određivanje smještajne lokacije za migrante i izbjeglice izvan središta grada i njihovo izmještanje na tu lokaciju najkasnije do marta 2019. godine“, najistaknutiji je zahtjev Inicijativnog odbora građana Bihaća s večerašnjeg protestnog skupa na Gradskom trgu. 



„Insistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona (USK). U tome maksimalno podržavamo kantonalnu vladu i policiju. Zbog toga apelujemo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata“, rekao je Sejo Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća. 


Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM). 


„Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć  u  skladu sa zakonima Evropske unije. Nigdje se u Evropi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar od 20 kilometara od granice s Evropskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede evropski standardi i zakoni“, Ramićevo je pitanje za predstavnike IOM-a. 



Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće protestovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija. 



„Svi moraju znati da mi ne protestujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignorišu i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutačne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama obezbijede humani boravišni uslovi van grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća“, dodao je Zanačić. 


Građani Bihaća ponovo su apelovali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije „da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu mogla staviti pod kontrolu“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!