SEMRA ČAVULJAGA OTVORENO O OTKAZU PROF. GAVRANKAPETANOVIĆU

Nakon duge šutnje, prvi put progovorila dekanesa Medicinskog fakulteta: Nisam član nijedne stranke, moj jedini 'grijeh' je...

Hronika17.11.18, 11:28h

Nakon duge šutnje, prvi put progovorila dekanesa Medicinskog fakulteta: Nisam član nijedne stranke, moj jedini 'grijeh' je...
Ističući da je potpuno apolitična i da ne pripada nijednoj političkoj partiji, prof. Čavuljaga tvrdi da se u slučaju Gavrankapetanović izričito držala zakona i da nijedan drugi razlog ne stoji u pozadini otkaza. Međutim...

 

 


Odlukom rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja prje nekoliko dana dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavuljaga suspendovana je sa ove funkcije. Razlozi za to su, prema tvrdnjama rektora Škrijelja, brojni prekršajni nalozi i neregularnosti u poslovanju ove visokoškolske institucije, ali je u pozadini najvažniji razlog - slučaj prof. Ismeta Gavrankapetanovića te isključivanje iz radnog odnosa još nekoliko njegovih kolega.


O tome je prethodnh mjeseci bilo puno tekstova u medijima, javnih istupa, različitih mišljenja i tvrdnji, brojnih oglašavanja, prozivanja, osuda..., jedino dekanesa Čavuljaga nije javno progovorila o ovom slučaju. Učinila je to sada prvi put u velikom i ekskluzivnom intervjuu koji je dala portalu Faktor, a u kome je iznijela svoju stranu priče o slučaju Gavrankapetanović.


Odgovarajući na pitanje zašto je prof. Ismet Gavrankapetanović isključen iz nastavnog procesa na Medicinskom fakultetu, dekanesa kaže:


- Ismet Gavrankapetanović nije neko ko je početnik, niti je jučer stigao na Univerzitet pa da nije znao za zakone, propise i ograničenja. On jeste profesor hirurgije, ali je jednako dobro znao kako se izvodi nastava iz tog predmeta i da se ne može predavati bez pacijenata. Pored toga, on je ljekar, bio je 19 godina šef Klinike za ortopediju KCUS-a pa je vrlo dobro znao ko i kako može pristupiti pacijentima. Naravno, i jedno i drugo piše u zakonu, a u njegovom ugovoru o radu na Medicinskom fakultetu, koji je uzgred glasio na pola sata dnevno radnog vremena, odnosno "u trajanju od dva i po sata sedmično", jasno je stajalo da taj ugovor traje dok je on zaposlen u priznatoj nastavnoj bazi, dakle u Kliničkom centru. 


Pojašnjavajući šta je nastavna baza Medicinskog fakulteta, prof. Čavuljaga se poziva na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o visokom obrazovanju, u kojima je to jasno definisano.


- To je ona institucija koju takvom proglasi Univerzitet na obrazloženi prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, i u ovom slučaju to je KCUS. Iste su odredbe za sve uposlenike KCUS-a koji su naši nastavnici i asistenti.


Ističući da je potpuno apolitična i da ne pripada nijednoj političkoj partiji, prof. Čavuljaga tvrdi da se u slučaju Gavrankapetanović izričito držala zakona i da nijedan drugi razlog ne stoji u pozadini otkaza koji je podigao neviđenu prašinu u bh. javnosti. 


U intervjuu za Faktor govori o sukobu sa rektorom Škrijeljom, suspenziji sa funkcije dekanese, inspekcijskim kontrolama rada Medicinskog fakulteta, ali odgovara i na pitanje zašto na ovom fakultetu, mimo zakona, ipak rade i profesori koji nisu zaposeni na KCUS-u, o čemu možete čitati OVDJE.          

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još