Predstavnici sindikata i premijer Zolj postigli sporazum

Digli plate za uposlenike na budžetu Kantona Sarajevo: Osnovica povećana na 315 KM!

Hronika16.11.18, 11:08h

Digli plate za uposlenike na budžetu Kantona Sarajevo: Osnovica povećana na 315 KM!
Premijer Zolj je izrazio zadovoljstvo jer je dogovor sa sindikatima postignut prije utvrđivanja Nacrta budžeta KS za 2019. godinu u koji je ugrađena osnovica za obračun više plaće uposlenicima

 

Sporazume o iznosu osnovice za obračun plata uposlenicima na Budžetu KS za 2019. godinu u iznosu od 315 KM, potpisao je danas premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj sa predstavnicima sindikata.

 

U ime Sindikata policije Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikata srednjeg obrazovanja, odgoja, nauke u kulture BiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH i sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika sporazume su potpisali predsjednici Mirza Hadžiabdić, Saudin Sivro, Faruk Bešlić, Samir Kurtović i Elvis Zornić.

 

Premijer Zolj je izrazio zadovoljstvo jer je dogovor sa sindikatima postignut prije utvrđivanja Nacrta budžeta KS za 2019. godinu u koji je ugrađena osnovica za obračun više plaće uposlenicima. Istakao je da su prethodno napravljene realne procjene od Ministarstva finansija KS.

 

“Ova Vlada je uradila sve što je trebalo kako bi se sporazumi postigli. Biće potrebno povećati po ovoj osnovi rashode za narednu godinu, mi smo ih uračunali u Nacrtu budžeta, te se nadamo da će budžet i biti usvojen na vrijeme. Drago mi je da smo u kulturi dijaloga postigli ove sporazume i smatram da je riječ o realnom iznosu osnovice. Ukoliko Budžet bude rastao ostavljena je mogućnost novih pregovora sa sindikatima u narednoj godini”, naglasio je premijer Zolj.

 

U ime Sindikata policije, predsjednik Mirza Hadžiabdić je izrazio zadovoljstvo visinom osnovice.

 

“Vlada KS u posljednje četiri godine je postigla najveći stepen dijaloga sa sindikatima kada je riječ o povećenju plata i uslovima rada zapolsenika u Kantonu Sarajevo, ali i u donošenju značajnih propisa u radnopravnom zakonodavstvu. Želimo nastaviti sa sistemskim rješenjima koja će unaprijediti ambijent u kojem radimo i živimo”, naveo je Hadžiabdić.

 

Istakao je da je Sindikat policije iskazao solidarnost sa ostalim sindikatima u smislu saglasnosti da osnovica za obračun plate bude jednaka za sve uposlenike, kao i datum isplate plata, dok je ostavljen prostor za unapređenje statusa policijskih službenika kroz kolektivni ugovor između Vlade KS i ovog sindikata.

 

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, odgoja, nauke u kulture BiH-Kantonalni odbor KS, je u ime ovog sindikata ali i drugih sindikata koji zastupaju interese oko 11.000 uposlenika u Kantonu zahvalio premijeru Zolju i ministrima u Vladi na transparentnoj i ispoštovanoj proceduri pregovora i jer je ona okončana prije utvrđivanja Nacrta budžeta.

 

“Devedeset posto članova Sindikata kojeg zastupam je pristao na ovaj dogovor sa Vladom. Ostaju nam pregovori o utvrđivanju nove osnovice za naredni period jer je ona još uvijek niža u odnosu na druge nivoe vlasti”, naglasio je predsjednik Bešlić ovom prilikom.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!