Popis stanovništva zadaje glavobolje

Dogovorili se da će se dogovarati: CIK BiH danas nije donio odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Front15.11.18, 12:06h

Dogovorili se da će se dogovarati: CIK BiH danas nije donio odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH
Dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH razmatrala je danas primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali nije donijela odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.   

 

Dogovoreno je da se o ovoj temi ponovno razgovara na sjednici u toku naredne sedmice, do kada bi stručne službe CIK-a trebalo da pripreme konkretne prijedloge rješenja. 

 

Također je dogovoreno da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima. Rečeno je i da službe CIK-a pripreme odgovarajuću tabelu za popis iz 2013. godine. 

 

Članovi CIK-a BiH su tokom diskusije iznijeli različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!