Nekretnine u vrijednosti više stotina miliona eura

Propala bh. odmarališta na Jadranu idu pod zakup: Hrvatska ubire kajmak, a šta dobija BiH?

Hronika15.11.18, 11:51h

Propala bh. odmarališta na Jadranu idu pod zakup: Hrvatska ubire kajmak, a šta dobija BiH?
Agencija za privatizaciju Federacije BiH raspolaže podacima prema kojima u zemljama u susjedstvu posjeduje 294 objekta, od čega ih je 70 posto u Hrvatskoj, uz knjigovodstvenu vrijednost od oko 350 miliona eura

 

Izvor: portalnovosti.com

Piše: Nenad Jovanović

 

Najava Ministarstva državne imovine da će raspisati natječaj za zakup 15 odmarališta na Jadranu koja su u Jugoslaviji koristili radnici iz Srbije i BiH izazvala je buru u spomenutim državama. Kako ističu iz ministarstva, napuštena odmarališta ni nakon 27 godina od raspada Jugoslavije nemaju riješene imovinsko-pravne odnose, a u zemljišnim knjigama upisana su kao društveno vlasništvo.

 

Nedavno usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom ovlašćuje navedeno ministarstvo za davanje u zakup, u trajanju od najviše 30 godina, nekretnina koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Hrvatske ili kao društveno vlasništvo. Ugovori o zakupu sklapaju se na 30 godina, objekti se moraju za tri godine privesti turističko-ugostiteljskoj namjeni uz plaćanje pola iznosa godišnje zakupnine, a nakon toga slijedi namirenje punog iznosa. Zakupnik se odriče prava potraživanja naknade za uložena sredstva, a u slučaju da se u 30-godišnjem periodu pravno utvrdi vlasnik nekretnine, taj vlasnik postaje zakupodavac i zakupnina ide njemu.

 

Hrvatska od zakupnina očekuje barem 988.000 kuna. Cijena zakupa kreće se oko 20 kuna po kvadratu odmarališta. Tako za bivše odmaralište Partizan u centru Biograda od 9.314 kvadratnih metara godišnja zakupnina iznosi 186.280 kuna. ‘Mi tu imovinu stavljamo u funkciju jer ugrožava zdravlje i sigurnost naših ljudi i turista’, tvrdi ministar Goran Marić, dok zadovoljstvo izražava i Matko Burić, SDP-ov načelnik Općine Gradac u kojoj je čak 11 odmarališta ponuđenih u najam. ‘Iako u BiH tvrde da im se otima imovina, svih ovih godina objekti su propadali i opasni su za stanovnike, ne samo zbog derutnosti, nego zato što su rasadnici bolesti’, navodi Burić.

 

U izjavi za Novosti zastupnik SDSS-a Boris Milošević ističe da je davanje u najam bolje rješenje nego prodaja trećim licima i eventualno obeštećenje vlasnika.

 

- Sticajem okolnosti ovi su objekti 27 godina bili mrtvi kapital, a da nije povučen ovakav potez, takvo bi stanje moglo ostati još godinama. Rješenja su povoljna za vlasnike objekata, a ovakvim potezom u fokus će ponovno doći nekretnine i druga imovina pravnih osoba iz Srbije i BiH te potreba rješavanja njihovog vlasništva - smatra Milošević.

 

Branko Petronijević, zakonski zastupnik Grada Kragujevca, za Makarsku kroniku dao je izjavu u kojoj izražava uvjerenje da će šest odmarališta koja su vlasti i poduzeća iz Kragujevca svojevremeno sagradili na području Gradca biti vraćeno u vlasništvo, nezavisno kakve zakone Hrvatska donosi. Aktualni zakon smatra pravnim silovanjem jer je i sam zakonodavac svjestan da će jednog dana morati obeštetiti stvarnog vlasnika.

 

Problem nekretnina je itekako prisutan u odnosima Hrvatske i komšija. U Aneksu G Zakona o potvrđivanju ugovora o pitanjima sukcesije, koji je Sabor usvojio 2004., navodi se obaveza Hrvatske da resetira sva imovinska prava na stanje od 31. prosinca 1990. i tako vrati imovinu poduzeća iz Srbije i BiH. Direkcija za imovinu Srbije smatra da srpska poduzeća u Hrvatskoj posjeduju preko 400 objekata, među kojima velik broj odmarališta, a da je vrijednost tih nekretnina oko tri milijarde eura. Prema podacima hrvatskog Fonda za privatizaciju iz 2014., do usvajanja Aneksa bilo je prodano 158 objekata, deset ih je dodijeljeno na korištenje, a za 40 zgrada i stanova vodili su se sudski sporovi.

 

Agencija za privatizaciju Federacije BiH raspolaže podacima prema kojima u zemljama u susjedstvu posjeduje 294 objekta, od čega ih je 70 posto u Hrvatskoj, uz knjigovodstvenu vrijednost od oko 350 miliona eura. Zbog toga su i u Agenciji izrazili žestoko negodovanje zbog poteza Hrvatske, pogotovo zato što na prodaju nude tri objekta koja Marić daje u zakup.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!