VIDEO/ Ko će sjesti na tron

Obožavatelji 'Igre prijestolja' mogu odahnuti, kreće veliko finale: Najbolja sezona dosad, ali kraj se neće svima svidjeti...

Mediji15.11.18, 10:32h

Obožavatelji 'Igre prijestolja' mogu odahnuti, kreće veliko finale: Najbolja sezona dosad, ali kraj se neće svima svidjeti...
Glumci su nakon čitanja scenarija otkrili da je kraj i gorak i sladak, a Peter Dinklage najavljuje da će bitka svih bitaka biti brutalna

 

Nakon petnaest mjeseci dugog čekanja obožavatelji planetarno popularne serije “Igra prijestolja” (Game of Thrones), mogu odahnuti. Jer, napokon je otkriveno kad kreće osma i posljednja sezona serije.

 

HBO je objavio da će se to dogoditi u aprilu 2019. godine, a posljednja sezona, koja će imati samo šest epizoda, najavljena je dramatičnim videom u kojem su producenti podsjetili na neke od najpoznatijih scena iz serije.

 

- Sve bitke, sve izdaje, svi rizici, sve borbe, sva žrtvovanja, sve smrti. Sve za ‘Prijestolje’ - napisali su ljudi iz HBO-a uz video objavljen na Twitteru. Ovaj “teaser”, ujedno prvi vezan uz posljednju sezonu serije, dugačak je minutu i petnaest sekundi, a umjesto da se u njemu prikazuju zbivanja iz nove sezone, satkan je od najvažnijih trenutaka prošlih sedam sezona i otkriva publici gdje je svako od likova u ovom trenutku.

 

 

Također, u najavi serije objavljenoj na Twitteru HBO-a ističe se da će u posljednjoj sezoni biti odgovoreno na brojna pitanja, poput onog hoće li Jon Snow i Daenerys Targaryen (koje glume Emilia Clarke i Kit Harington) - čija je fotografija objavljena početkom novembra na naslovnici časopisa Entertainment Weekly prva službena fotografija koja najavljuje finalnu sezonu serije - shvatiti da su krvni rod. Saznat će se i ko osvaja Igre prijestolja, kao i ko će osvojiti željezni tron, a s njim i Sedam kraljevstava.

 

Najbolja sezona

 

Producenti serije ističu kako je bilo potrebno neko vrijeme da sve bude spremno za veliko finale, a ističu da će ovo biti najbolja sezona dosad. Otkriveno je već i da će jedna epizoda trajati 90 minuta.

 

- Scenaristima Davidu Benioffu i Danielu Weissu trebalo je vremena kako bi bili zadovoljni kvalitetom teksta. Kako se snimalo, show je postajao sve veći. Veće scene borbe, veliki specijalni efekti... Za sve to treba vremena, a mogu vas uvjeriti da Dan i David nisu bili na plaži i čekali da se vrate na posao. Oni su perfekcionisti, a zadnja sezona serije izlazi najranije što je bilo moguće s obzirom na zahtjeve kojima zbog kvalitete jednostavno moramo udovoljiti - rekao je predsjednik HBO-a Casey Bloys za američke medije. Bloys je priznao da se cijela ekipa svojski potrudila skriti što će se zbivati u posljednjih šest epizoda.

 

Doista, o onom što nas čeka, jako se malo zna. Glumci su nakon čitanja scenarija otkrili da je kraj i gorak i sladak, a Peter Dinklage najavljuje da će bitka svih bitaka biti brutalna.

 

- Bitka Kopiladi u usporedbi s ovom bitkom djelovat će kao posjet lunaparku - kazao je Dinklage, koji je u seriji sjajan u ulozi Tyriona Lannistera, za Entertainment Weekly.

 

Sophie Turner dala je naslutiti da se kraj serije neće dopasti svima.

 

- Bit će puno suza. Kao glumica sam jako sretna kako je sve ispalo, no ne znam hoće li svi fanovi biti zadovoljni. Mislim da će puno gledatelja biti razočarano, a drugi će biti presretni - rekla je za IGN glumica koja u seriji tumači Sansu.

 

Posljednjih šest epizoda “Igre prijestolja” snimljeno je u Sjevernoj Irskoj, a snimanje je trajalo deset mjeseci.

 

Startali 2011.

 

- Bilo je nemilosrdno. Snimanje scena koje bismo prije pet godina snimili u jednom jedinom danu sad je razvučeno na pet dana, ali to nikome nije smetalo jer smo željeli da baš svaki detalj bude savršen - kazao je Kit Harrington.

 

Obožavatelji serije, koja je startala 2011. godine i širom svijeta rušila rekorde gledanosti, imaju razne teorije o tome što će se dogoditi s glavnim protagonistima u zadnjoj sezoni.

 

Entertainment Weekly nedavno je objavi o analizu koja prema obradi podataka u seriji otkriva koji su od likova u najvećoj životnoj opasnosti. Prema toj analizi Daenerys Targaryen ima 83.77 posto šanse da ne preživi, a slijede je Jaime Lannister (glumi ga Nikolaj Coster-Waldau), sa 72,91 posto i Tyrion Lannister sa 70,76 posto.

 

Na kraju napomenimo da i kad kucne kraj, to zapravo neće biti završetak, jer je HBO već dao zeleno svjetlo pilotu serije koja će se pozabaviti svijetom “Igre prijestolja”. Radnja će se zbivati hiljadu godina prije zbivanja iz serije, a scenarij  za novu seriju pišu Jane Goldman i George R. R. Martin. Poznato je već da će u tom projektu glumiti Naomi Watts. Dvostruka dobitnica Oscara igrat će plemkinju koja krije mračnu tajnu, a snimanje serije trebalo bi početi u 2019. godini.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!