veoma zanimljivo

Zašto je teže odgajati mušku djecu: Ugledni neuropsiholog daje četiri važna savjeta roditeljima

Lifestyle14.11.18, 17:22h

Zašto je teže odgajati mušku djecu: Ugledni neuropsiholog daje četiri važna savjeta roditeljima
Čuveni neuropsiholog dr Allan N. Schore predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna polutka mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica

 

Jeste li znali da dječaci teže podnose stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje?

 

Vjeruje se da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, znanost tvrdi drugačije, zapravo suprotno.

 

Iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće, vjerovanje da mušku djecu treba od malena odgajati čvršće i dalje je duboko ukorijenjeno. I to ne samo na Balkanu, već i u ostatku svijeta.

 

Nedavna studija otkrila je da dječaci, u prvim godinama svog života, trebaju biti tretirani čak i s više nježnosti i suosjećanja nego što je to potrebno djevojčicama.

 

Zašto je teže odgajati dječake?

 

Čuveni neuropsiholog dr Allan N. Schore predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna polutka mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Što to znači? Pa, najjednostavnije rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvukove i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”. Za njih je teže tolerirati stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam, koji se manifestiraju u ranom djetinjstvu.

 

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena odgajani željeznom rukom, bez puno iskazivanja emocija, postaju anksiozniji, što onda utječe na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina s majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

 

Ovo ima ogroman utjecaj na razvoj mozga posebno u prvoj godini života.

 

Četiri savjeta dr Allana Schorea roditeljima:

 

1. Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju

Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve djece, ali za dječake je to naročito važno jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razdvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan utjecaj na razvoj mozga i na zdravlje djeteta.

2. Provedite sa svojim sinom cijeli rodiljni dopust

Dakle, najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu su najranjiviji.

3. Ne budite strogi prema njima

Posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni vrlo dobro primjećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.

4. Na male dječake posebno negativan utjecaj mogu imati toksini iz okoliša

Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne polutke mozga. Iako možda djeluje paranoično, ali moramo uvijek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!