Stvorila dugu listu neprijatelja

Najurila je Melania Trump: Ko je Bosanka Mira koja 'nije dostojna da služi u Bijeloj kući'?

Front14.11.18, 13:18h

Najurila je Melania Trump: Ko je Bosanka Mira koja 'nije dostojna da služi u Bijeloj kući'?
Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane James Mattis. Izvori govore da je voljela da iznosi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trumpu

 


Američki predsjednik Donald Trump namjerava da smjeni zamjenicu savjetnika za nacionalnu bezbjednost Miru Ricardel, pošto se zavadila s prvom damom Melanijom Trump.

 

Mira Ricardel je jedva izdržala sedam mjeseci kao zamjenica savjetnice za nacionalnu bezbjednost, a onda je prva dama zatražila njenu smjenu jer "nije dostojna da služi u Bijeloj kući".

 

Za tih nekoliko mjeseci Ricardel je stvorila dugačku listu neprijatelja, a jedan izvor koji je upoznat sa situacijom, rekao je "da je Mirin odlazak dijelom posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje".

 

Predsjednik SAD je u utorak rekao ljudima da je donio odluku da otpusti Ricardel, ali da joj je dao i vrijeme da očisti svoj sto.

 

Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane James Mattis. Izvori govore da je voljela da iznosi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trumpu.

 

Mira Radielović je porijeklom iz BiH, kćerka je Petra Radielovića iz Breze, poznatog ustaše koji je preživio Bleiburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Antu Pavelića govorio da je "najveći čovjek u istoriji Hrvatske", a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao "Balkanski Himler", na njegovom suđenju u Los Angelesu. Artuković je poznat po izjavama: "Ubijte sve Srbe i Jevreje, uključujući i njihovu djecu, tako da od tih zvijeri ne ostane ni njihovo sjeme". Petrov otac, a Mirin djed bio je oficir ustaškog režima u NDH.

 

Istražitelj američkog Kongresa je u martu 1993. u magazinu "Defense&Foreign Affairs Strategic Policy" izjavio da je hrvatski lobi potrošio više od 50 miliona dolara u Capitol Hillu za manje od dvije godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Rikardel.

 

"Zvaničnicima je rečeno da ili podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamjenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprijećeno im je da će ogromne svote novca biti date njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta prije nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobijanje nezavisnosti," rekao je tada neimenovani istražitelj.

 

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u Wallstreet Journalu 9. novembra 2009. godine, u izdanju za SAD.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još