Nastavlja se afera oko Medicinskog fakulteta

Rektor Rifat Škrijelj suspendovao dekanesu Semru Čavaljugu: Šta to znači za dr. Gavrankapetanovića?

Hronika13.11.18, 18:06h

Rektor Rifat Škrijelj suspendovao dekanesu Semru Čavaljugu: Šta to znači za dr. Gavrankapetanovića?
Predsjednik Upravnog odbora Murat Ramadanović naveo je u izjavi za "Avaz" da će se ovo tijelo sutra na sjednici UO UNSA očitovati o odluci rektora

 


Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj donio je odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuge, potvrdio je za "Avaz".

 

- Pod pritiskom prijetnji krivičnog postupka, a u vezi s istragom koju provodi Kantonalno tužilaštvo, rektor se opredijelio za ovakvu odluku. Tačno je da je Škrijelj donio odluku o suspenziji te je upućen zahtjev prema Upravnom odboru Senata Univerziteta za njeno prijevremeno razrješenje - saznaje “Avaz“.

 

Predsjednik Upravnog odbora Murat Ramadanović naveo je u izjavi za "Avaz" da će se ovo tijelo sutra na sjednici UO UNSA očitovati o odluci rektora.

 

Inače, rektor je prošle sedmice u aktu koji je poslao dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi naredio da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović hitno mora biti vraćen na katedru Medicinskog fakulteta.

 

- Od dekanese Medicinskog fakulteta traži se da prestane s opstrukcijama u provođenju predmetnog rješenja Upravnog odbora (UO) UNSA-e i ujedno se zadužuje da hitno, bez odlaganja, kao poslodavac pozove na rad prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i uspostavi mu sva prava koja proizilaze iz radnog odnosa, na način kako je to utvrđeno predmetnim rješenjem UO UNSA-e – stoji, između ostalog, u dopisu.

 

Kako „Avaz“ saznaje, kada je riječ o predmetu dr. Gavrankapetanovića, nadležno tužilaštvo je izuzelo svu dokumentaciju, audiosnimke i dokumente sa sjednica Nastavno–naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, kao i ostalu dokumentaciju, te ozbiljno postupaju u slučaju dr. Gavrankapetanovića. Saznaje se i da je Tužilaštvo KS dokumentaciju izuzelo i od rektora Škrijelja.

 

Inače, Upravni odbor UNSA-e je 7. septembra donio odluku da dr. Gavrankapetanović mora biti vraćen na Medicinski fakultet UNSA-e, što je dekanesa Čavaljuga odbijala uraditi.

 

Avaz saznaje da je odluka o suspenziji donesena i zbog nepoštovanja Zakona i Statuta UNSA-e.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još