od iduće sedmice

Federalna inspekcija najavila sveobuhvatan nadzor u GIKIL-u

Hronika09.11.18, 18:38h

Federalna inspekcija najavila sveobuhvatan nadzor u GIKIL-u
Glavni segment kontrole, pojasnio je Ajdinović, bit će zaštita okoliša, odnosno Rješenje o obustavi rada GIKIL-a koje je postupajući inspektor donio, a kojim je GIKIL-u dat rok od 30 dana za obustavu rada ukoliko ne pribavi okolinsku dozvolu

 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović najavio je da će više federalnih inspektora iz različitih oblasti kontrole u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog Kantona naredne sedmice u kontinuitetu nastaviti vršiti inspekcijske nadzore u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) u Lukavcu. 

 

Nakon sastanka sa premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem, koji je danas održan u Tuzli, Ajdinović je za Fenu kazao da će predstojeći nadzor federalnih inspektora u GIKIL-u biti sveobuhvatan, jer se tiče više vrsta inspekcijskih nadzora, između ostalog zaštite okoliša, vodne inspekcije, elektroenergetske, posuda pod pritiskom, zaštite na radu, a posebno će u kontrole biti uključena i tržišna inspekcija. 

 

Glavni segment kontrole, pojasnio je Ajdinović, bit će zaštita okoliša, odnosno Rješenje o obustavi rada GIKIL-a koje je postupajući inspektor donio, a kojim je GIKIL-u dat rok od 30 dana za obustavu rada ukoliko ne pribavi okolinsku dozvolu. 

 

Podsjetio je da je GIKIL pokušao osporiti Rješenje ulaganjem žalbe Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ali da je unatoč tome Ministarstvo u cjelosti potvrdilo rješenje federalnog inspektora i odbacilo žalbu GIKIL-a. 

 

Ajdinović je također kazao da je na sastanku sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo protekle sedmice informiran da Ministarstvo još uvijek nije izdalo okolinsku dozvolu GIKIL-u. 

 

- Ostaje da se vidi da li će u narednih nekoliko dana GIKIL uspjeti pribaviti dozvolu, iako postoje male šanse jer je rok za izdavanje dozvole od 60 do 90 dana od trenutka zaprimanja zahtjeva od operatera, ali očekujem da ćemo dobiti i više informacija, jer ćemo se pismeno obratiti Ministarstvu - poručio je. 

 

Suština problema je, naglasio je Ajdinović, da ističe rok za implementaciju tog Rješenja, čija izvršnost nastupa 15. novembra, u naredni četvrtak. 

 

U tom kontekstu će, naglasio je, biti izvršen kontrolni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li je GIKIL pribavio dozvolu ili obustavio rad, te će shodno utvrđenim činjenicama utvrditi pravce o daljnjem postupanju u skladu sa ovlaštenjima, a što podrazumijeva prisilno obustavljanje rada. 

 

Ipak smatra da će predstavnici GIKIL-a iskoristiti zakonske prigovore na kontrolni zapisnik, ali da će FUZIP, nakon što prođu zakonom predviđeni rokovi od najviše pet dana, o svemu informirati i nadležno Kantonalno tužilaštvo u smislu konkretne realizacije tog rješenja. 

 

- Obećali su mnogo, a nisu uradili ni minimum od toga. Od trenutka incidenta u augustu bili su vrlo aktivni u pisanju žalbi na sve mjere, rješenja, prekršajne naloge i ostale dokumente i akte, čime smo mi, ali i ostali upravni organi bili 'zatrpani'. Vrlo su aktivni, ali ne u suštinskim stvarima, odnosno aspektima uticaja na okoliš - pojasnio je on. 

 

Pisanjem pritužbi, dodao je, GIKIL je pokušao skrenuti pažnju sa brutalnog kršenja Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Zakona o zaštiti zraka FBiH te Zakona o vodama FBiH te nepoštovanja zakonske legislative, zbog čega su i izgubili okolinsku, ali i vodnu dozvolu, koja je uslov za izdavanje okolišne dozvole. 

 

Zaključio je da GIKIL nema drugu alternativu već da sam obustavi rad i ispoštuje Rješenje FUZIP-a ukoliko ne pribavi okolinsku dozvolu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!